Brussels Airlines aan beterhand

De luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft in 2010 ongeveer 900 miljoen euro inkomsten geboekt. Dat is ongeveer 50 miljoen meer dan het jaar voordien. Dat vernam De Tijd. Het verlies van bijna 40 miljoen euro van 2009 werd omgezet in een nettowinst van zo'n 6 miljoen. Het gaat wel om voorlopige, nog niet geauditeerde cijfers.

Met die kleine winst zet Brussels een sterk resultaat neer, omdat de inkomsten vorig jaar negatief beïnvloed werden door de IJslandse aswolk in het voorjaar, acties van de verkeersleiders en streng winterweer in het najaar. In 2009 was er dan weer een uitzonderlijk zware negatieve impact als gevolg een niet zo geslaagde indekking van de brandstofkosten. Dat kostte het bedrijf ruim 70 miljoen euro. Op geconsolideerd niveau was er vorig jaar een klein overschot van iets minder dan 2 miljoen.

Met 900 miljoen euro ontvangsten zit de luchtvaartmaatschappij nog altijd een stuk onder de 1 miljard die ze in 2008 boekte. Maar het is wel geleden van 2007 dat de 'carrier' nog een positief nettoresultaat kon neerzetten.

De resultaatsverbetering vorig jaar kwam er ook dankzij een stijging van het aantal passagiers met 4,4 procent tot 4,89 miljoen. Die positieve trend werd begin dit jaar doorgetrokken want in januari kwamen er ruim 10 procent meer klanten bij.

Hoofdbrekens

De sterk gestegen olieprijs, de politieke onlusten in Ivoorkust en de diplomatieke problemen met Senegal bezorgen het management op dit ogenblik wel hoofdbrekens. Sinds de zomer van vorig jaar heeft Brussels Airlines zijn aanbod op Afrika sterk verhoogd. Die regio vormt het ‘bread and butter’ van de luchtvaartmaatschappij.

Het project ‘Korongo’, dat binnenlandse lijndiensten in Kongo wil uitvoeren, vordert intussen goed. De hangar in Lubumbashi is zo goed als klaar en de nieuwe luchtvaartmaatschappij beschikt ook al over een exploitatievergunning. Maar over een precieze startdatum wil Brussels Airlines zich nog niet uitspreken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud