NMBS-baas wil wifi op trein

Jo Cornu, CEO NMBS ©Photo News

NMBS-topman Jo Cornu heeft in zijn nieuwjaarstoespraak gepleit voor wifi (draadloos internet) op de trein en in het station. Over timing en investeringskosten is nog niets bekend. Overigens heeft Telenet al enkele jaren hotspots in de meeste stations.

Wanneer de Belgische treinen en stations wifi krijgen, zei Cornu niet. 'We kunnen dit natuurlijk niet alleen. Overleg en samenwerking met onze partners is essentieel.' Zijn voorganger, Marc Descheemaeker, vond wifi expliciet niet de taak van de NMBS. Maar Cornu vindt communicatie in de stations en op de trein enorm belangrijk.

Installatie van wifi in elk rijtuig is echter een dure zaak, daarom loopt een onderzoek van infrastructuurbeheerder Infrabel over de mogelijkheid om de dekking te verzekeren langs de lijn en niet op de trein, zo verklaarde Cornu deze ochtend op Radio 1. De telecomoperatoren zouden daar een rol in kunnen spelen.

Overigens beschikken enkele tientallen stations al over wifi via een akkoord met Telenet. Die hotspots zijn wel betalend voor niet-Telenetklanten. Daarnaast kunnen ook reizigers op Thalys gebruik maken van wifi, maar dus niet op de binnenlandse treinen, ook niet op de grote lijnen.

Veiligheid en stiptheid blijft de basisopdracht van de NMBS,  aldus nog Cornu 'maar dat sluit niet uit dat we ook meer aandacht besteden aan communicatie'.

Hij wil ook dat de stations meer en meer 'een werkterrein en een ontmoetingsplaats worden'. Daarvoor denkt hij aan 'ruime oplaadmogelijkheden voor mobiele apparaten en zitplaatsen in de wachtzones die echte werkruimten worden. 'En waarom ook geen vergaderzaaltjes voorzien voor mensen die er afspreken?'

De tijd die mensen doorbrengen in de trein of in het station is beschikbaar voor digitale communicatie, en 'we moeten aan onze klanten de mogelijkheid bieden om die tijd optimaal te benutten'.

Voor Cornu hebben de stations en de treinen daarbij een voordeel op andere vervoerswijzen. 'We verwachten vandaag dat we op hotel of in ons vakantiehuis wifi hebben. Is het dan aanvaardbaar dat er in de stations en in de treinen geen wifi is', verklaarde Cornu.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud