'DEME dicht bij megadeal in Qatar'

De baggergroep DEME zal volgende week wellicht een nieuwe megadeal kunnen aankondigen. Volgens Arabische media wordt dan het contract getekend voor de baggerwerken voor de nieuwe haven van Doha, goed voor 1,2 miljard dollar. DEME zelf geeft geen commentaar.

Arabian Business schreef woensdag dat het stuurcomité van het New Doha Port Project het contract voor het uitbaggeren van de vaargeul naar de nieuwe haven heeft toegekend aan Middle East Dredging Company (Medco). Het contract heeft een waarde van 4,5 miljard Qatarese riaal of omgerekend 1,2 miljard dollar. Medco is de Qatarese joint venture van DEME (44,1%), de Qatarese holding UDC en de staatsholding Qatar Holding.

Qatar is in hoog tempo bezig zich op de wereldkaart te zetten. Geen moeite wordt gespaard om de woestijnachtige Golfstaat om te toveren tot een aantrekkelijke en interessante plek in het Midden-Oosten. In 2022 mag Qatar trouwens het WK Voetbal organiseren, wat gigantische infrastructuurwerken met zich zal brengen. Om zijn faam ook maritiem te vestigen, bouwt Qatar een nieuwe haven in de hoofdstad Doha. Al deze projecten worden gefinancierd met de geldstroom die de export van aardgas (en in mindere mate olie) genereert. Qatar bezit de vijfde grootste aardgasreserves in de wereld.

Twee fases

Het eerste contract voor de nieuwe haven van Doha, dat het havenbekken en de havendammen omvat, werd in januari 2011 toegewezen aan China Harbour Engineering Company (CHEC).

Voor de tweede fase van het havenproject stonden volgens Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities drie groepen op de shortlist: CHEC, Jan De Nul en Medco. De analist verwacht dat het economisch belang van DEME in het project hoger zal uitkomen dan 44,1 procent, omdat DEME baggermateriaal zal uitlenen aan Medco.

Op het hoofdkwartier in Zwijndrecht wou DEME-woordvoerster Ann Wittemans geen commentaar geven. Als het contract bevestigd wordt, is dat een nieuwe opsteker voor het Belgische bagger- en milieuconcern, dat 50/50 gecontroleerd wordt door Ackermans & van Haaren en CFE. DEME sleepte eerder twee gigantische aardgasprojecten in Australië (Gladstone en Wheatstone) in de wacht. De Tijd meldde vandaag nog dat ook een contract van 70 miljoen euro in Vietnam, voor het uitbaggeren van een kanaal aan de Mekongdelta, naar DEME gaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud