Datalek NMBS treft 1,5 miljoen reizigers

Een datalek bij de NMBS dat eerst vrij onbeduidend leek, treft mogelijk 1,5 miljoen klanten. De persoonsgegevens stonden wekenlang onbeschermd op het internet.

Het datalek bij de NMBS werd vorige week zaterdag publiek gemaakt. Een internetgebruiker ‘ontdekte’ toen via een zoekopdracht in Google een bestand met persoonlijke gegevens van klanten van NMBS Europe, de afdeling voor internationale treinreizen. Het gaat onder meer om namen, adressen en telefoonnummers, ook van toppolitici en andere bekende personen (zoals Vincent Van Quickenborne en voogdijminister Paul Magnette). De link naar de pagina stond korte tijd op een internetforum. Toen de NMBS dat in de gaten kreeg, schermde ze de klantendata meteen af.

Maar wat in de media werd voorgesteld als een zeer tijdelijk lek van beperkte omvang, blijkt in werkelijkheid veel groter te zijn. Het bewuste bestand was bijna 182 megabyte groot en bevatte ruim 1,46 miljoen ‘entries’. Daar kunnen mogelijk dubbele gegevens tussenzitten, maar het gaat duidelijk om zeer veel mensen. In elk geval om ‘enkele honderdduizenden’, bevestigt Bart Crols, woordvoerder van de NMBS.

Het lijdt weinig twijfel dat er intussen meerdere kopieën van het bestand circuleren. Opmerkelijk is ook dat de bewuste webpagina al weken geleden geïndexeerd werd door Google en andere zoekmachines. Dat betekent dat de informatie al die tijd vindbaar was op het internet zonder bescherming door een wachtwoord.

Het incident geeft te denken over de zwakke beveiliging van klantengegevens. Niet alleen de NMBS heeft daar problemen mee. Slecht afgeschermde databases zijn de achilleshiel van veel bedrijven met een publieke website. Twee weken geleden nog publiceerde de Vlaamse energieregulator VREG per ongeluk de gegevens van ruim 500 eigenaars van zonnepanelen op zijn website.

Ook de communicatie van de NMBS doet velen de wenkbrauwen fronsen. De spoorwegmaatschappij maakte zelf geen cijfers bekend over de omvang van het lek, en lijkt haar pijlen vooral te richten op de persoon die de link naar de data publiceerde. Crols wijst er daarbij expliciet op dat ‘het verspreiden van privégegevens strafbaar is’. Toch heeft de NMBS nog geen klacht ingediend. ‘We bekijken onze juridische opties nog’, luidt het.

De vraag is evenwel of zo’n klacht veel kans zou maken. Er is immers geen sprake van een echte hack van het computersysteem. Alleen de ‘wegwijzer’ naar de klantengegevens - het URL-adres naar de databasepagina - werd publiek gemaakt. De gegevens zelf werden door de NMBS niet afgeschermd, waardoor vooral het bedrijf zelf schuld treft.

‘We verontschuldigen ons nadrukkelijk voor dit incident bij onze klanten’, reageert Crols op de kritiek dat de NMBS geen publieke excuses heeft aangeboden . ‘De privacy van onze klanten is voor ons een prioriteit. Het is logisch dat we de nodige maatregelen zullen nemen om zulke incidenten te vermijden.’

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content