FedEx pakt uit met onheilstijding

foto Bloomberg ©Bloomberg

Tegenvallende kwartaalcijfers en een forse winstwaarschuwing, FedEx had geen goed nieuws voor de beleggers. Het aandeel van het koerier- en logistiek bedrijf verliest momenteel ruim 4 procent in New York.

De omzet kan FedEx het voorbije kwartaal (november-januari) nog wel optrekken met 4 procent tot 11,0 miljard dollar, maar de operationele winst nam een duik van 28 procent tot 813 miljoen dollar. 'Aanhoudende zwakte in de internationale luchtvracht, druk op de prijzen wegens een hardnekkige overcapaciteit en bedrijven die kozen voor minder tijdgevoelige, en dus goedkopere, zendingen', waren volgens CEO Frederick W. Smith de belangrijkste oorzaken voor het zwakke resultaat.

En het zal er niet op beteren. 'We vrezen dat de trend in onze internationale activiteiten - goedkopere zendingen - verder zal duren. We bereiden de nodige maatregelen voor, bovenop ons lopende saneringsprogramma', aldus Smith. Enkele van de mogelijke ingrepen zijn het tijdelijk of definitief aan de grond houden van vliegtuigen. Dat kan op zijn beurt leiden tot stevige afboekingen. Bovendien plant de groep het vertrek van duizenden werknemers, zij hij op vrijwilige basis.

FedEx rekent nu op een jaarwinst van 6,0 à 6,2 dollar per aandeel, terwijl analisten hadden gerekend op 6,20 à 6,60 dollar. Voor het vierde kwartaal gaat het management uit van 1,90 à 2,10 dollar, de markt had een gemiddelde van 2,07 naar voor geschoven.

Concurrent UPS, 's werelds grootste pakjesvervoerder, had in januari al gewaarschuwd dat de winst in 2013 lager zal uitvallen dan eerst gedacht. Fedex verliest 5,1 procent in New York, UPS gaat 0,6 procent achteruit. TNT Express, dat door het njet van de EU niet in handen van UPS viel, wint 0,12 procent in Amsterdam. Deutsche Post, dat DHL in handen heeft, gaat er met 0,73 procent op vooruit in Frankfurt.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content