G4S haalt beveiliging voor luchthaven binnen

Securitas is zijn contract kwijt bij Brussels Airport, G4S mag voortaan voor de beveiliging van de luchthaven zorgen. De voorbije maand zag Zaventem het aantal reizigers stijgen met 4,1 procent;

Het nieuwe contract gaat pas in op 1 februari 2011, zo meldt Brussels Airport. De beveiliginig van de luchthaven gebeurt dus voortaan door G4S in samenwerking met het eigen veiligheidsteam van de luchthaven.

G4S haalde het na een aanbesteding die in maart 2010 gelanceerd werd. Tot nog toe zorgde Securitas Transport Aviation Security voor de beveiliging van de luchthaven. Het contract heeft een looptijd van drie jaar.

'De nieuwe contracthouder heeft zich ertoe verbonden om alle bedienden en arbeiders die momenteel deze beveiligingstaken uitvoeren, tewerkstelling te garanderen', aldus de mededeling. Vandaag werken circa 800 mensen voor Securitas op de luchthaven.

Gisteren hadden de vakbonden hun bezorgdheid uitgedrukt over de mogelijke verandering van contracthouder. Ze vroegen Brussels Airport niet enkel rekening te houden met financiële elementen en verzochten de nieuwe contracthouder de sociale wetgeving te respecteren.

'We maakten ons vooral zorgen indien nieuwkomer Trigion het zou halen', zegt Koen Maertens, secretaris ABVV Bewaking, 'maar zoals het er nu naar uitziet doet G4S meer dan het respectern van de sectoriële afspraken'.

Trafiek

Het aantal reizigers in Zaventem steeg in september met 4,1 procent tot 1.690.000. Voor het intercontinentaal verkeer was er een groei met 61.000 klanten (+10,8%) tot 625.000, voor het Europees verkeer met 5.000 (+0,5%) tot 1.064.000.

Het intercontinentaal verkeer profiteert nog steeds van de start van extra routes de voorbije maanden: de vier nieuwe Afrikaanse bestemmingen van Brussels Airilnes; Montreal (Air Canada), Shangai (Hainan) en Chicago (United Airlines).

De voorbije maand hernam Ukraine International zijn vijf wekelijkse vluchten naar Kiev en Middle East Airlines besliste om zijn drie wekelijkse zomervluchten naar Beiroet voor te zetten tijdens het winteseizoen (vanaf einde oktober)

Daarenboven kondigden enkele carriers nieuwe bestemmingen aan. Zo gaat Easyjet vliegen op Liverpool vanaf februari en Skyworks Airlines op Bern en Angers eveneens vanaf februari.

Na negen maanden telt Brussels Airport 13,06 miljoen klanten en dat is nog altijd 0,5 procent minder dan vorig jaar. Zonder de acties bij Belgocontrol en de aswolk zou er einde september een lichte groei geweest zijn.

Brussels Airport zit voor 75 procent in handen van de groep Macquarie, waaronder Macquarie Airports (MAp). MAp heeft ook nog Sydney en Kopenhagen in portefeuille, die groeiden vorige maand resp. met 7,8 en 12,3 procent.

De Belgische federerale overheid heeft 25 procent in handen. gum

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud