Lufthansa kleurt rood na halfjaar

Lufthansa boekt net als vorig jaar een nettoverlies na zes maanden. De Duitse luchtvaartgroep is wel gematigd optimistisch voor de rest van het jaar. Het Belgische Brussels Airlines is voor 45 procent in handen van Lufthansa.

Het tweede kwartaal steeg de bedrijfswinst (ebit) van de groep van 69 naar 370 miljoen, de nettowinst is meer dan verdubbeld van 89 tot 194 miljoen euro. Dat volstaat niet om de eerste zes maanden positief af te sluiten. Over die periode verminderde het nettotekort wel van 178 naar 104 miljoen euro. Het verlies is volledig voor rekening van de passagiersdivisie want zowel cargo, als catering, onderhoud en IT boekten winst.

Lufthansa noemt de strenge winter, de pilotenstaking en de aswolk in april als belangrijkste redenen voor het verlies in het eerste semester. Maar de sterk gestegen brandstofprijzen en de aanhoudende druk op de prijzen hadden eveneens een impact. De verkoop van business en first trekt weer aan, maar op het Europese netwerk blijven klanten kiezen voor goedkopere tickets. Het besparingsprogramma Climb 2011 moet dus onverkort voortgezet worden, zo luidt de boodschap van directievoorzitter Wolfgang Mayrhuber.

In de afdeling passagiers boekten zowel het moederbedrijf Lufthansa (203 miljoen), als de dochters Germanwings (39), Austrian Airlines (70) en bmi (93) verlies. Enkel Swiss verdiende geld (54 miljoen). Cijfers van Brussels Airlines zijn nog niet bekend maar alles wijst erop dat de Belgische divisie ook in het rood eindigde. Lufthansa Cargo daarentegen beleefde zijn beste jaar ooit ((144 miljoen winst) en ook de andere activiteiten als onderhoud (145 miljoen), catering (13) en IT Services (8) droegen positief bij tot het resultaat.

Dinsdag crashte een MD-11 van Lufthansa Cargo bij de landing op de luchthaven van de Saoedische hoofdstad Riaad. De bemanning kon zich redden, maar het vliegtuig is total loss. De oorzaak van het ongeval is nog onduidelijk, maar net voor de landing was brand utigebroken in het ruim van het vliegtuig. Het was op weg naar Hongkong via Sjarjah in de Verenigde Arabische Emiraten.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud