Luik behoudt rol in UPS-netwerk

De toekomst van de vestiging van TNT Express in Luik is onzeker als gevolg van de nakende overname door UPS. ©Imageglobe

De Amerikaanse pakjes- en logistieke groep United Parcel Service (UPS) neemt zijn Europese sectorgenoot TNT Express over. UPS heeft daartoe een eerder overnamebod verhoogd. Luik, dat de luchtvaarthub van TNT herbergt, vreest voor zijn toekomst maar UPS verzekert dat de vestiging behouden blijft.

De overnameprijs bedraagt 9,50 euro per aandeel, goed voor een totale som van 5,16 miljard euro. Midden februari bood UPS 9 euro per aandeel, een bod dat door de Nederlanders te laag werd bevonden. Het bedrijf is echter verlieslatend en had volgens analisten weinig andere opties dan een overnemer te zoeken.

Het aandeel van TNT sloot vrijdag op 9,35 euro in Amsterdam. UPS, de grootste koerierdienst ter wereld, was 78,41 dollar per aandeel waard in New York.

Een overnameprijs komt overeen met 13 keer de ebitda (bedrijfskasstroom) van de laatste vier kwartalen. Volgens een analyse van Bloomberg is dat een pak meer dan het gemiddelde van 10 keer dat in soortgelijke transacties werd betaald. 'Het lijkt erop dat er een kleine premie betaald wordt', zegt Dieter Furniere, analist bij KBC Securities.

België

De overname wordt met argusogen gevolgd door de 2.200 werknemers van het sorteercentrum en de luchtvaartmaatschappij op de luchthaven van Bierset bij Luik. Zij vrezen dat UPS de vestiging zal sluiten ten voordele van zijn eigen hub in Keulen. 'UPS is er bezig met investeringen die operationeel zullen zijn in 2014, maar meer informatie hebben we voorlopig niet', zegt Hassan Lyasghi van de socialistische vakbond. De vakbonden ontmoeten vandaag de Luikse directie van TNT.

Maar in de loop van de voormiddag verklaarde een woordvoerder van UPS Europa aan Belga dat er voor de Luikse werknemers voorlopig niets verandert. 'Het is de bedoeling Luik een rol te geven in ons Europese netwerk', zei hij, 'al kan dat mogelijk een andere rol zijn dan de huidige'. Vanuit Luik vertrekken elke nacht een 40-tal vliegtuigen naar allerlei Europese bestemmingen. Maar TNT Airways vliegt ook intercontinentaal onder meer naar India en China. Mogelijk worden die verre vluchten geconcentreerd in Keulen zodat Luik een louter Europese rol krijgt, maar dat is op dit ogenblik enkel speculatie.

Synergie

Volgens André Mulder, analist bij Kepler Capital Markets in Amsterdam, kan UPS tot 400 miljoen euro synergiewinst halen uit het elimineren van overlappende activiteiten, vooral in Europa.

Via de overname van TNT komt UPS in Europa op gelijke voet met DHL, het logistieke dochterbedrijf van Deutsche Post, dat momenteel de grootste speler is in de regio. UPS controleerde in 2010 zowat 7,7 procent van de Europese koeriermarkt, tegenover 9,6 procent voor TNT, volgens cijfers van Intelligence Transport. Samen is dat ongeveer even veel als DHL, dat een aandeel van 17,6 procent had.

De overname is de grootste voor UPS sinds het bedrijf in 1907 werd opgericht, als een lokale fietskoerierdienst.

TNT

TNT ontstond afgelopen mei als een afsplitsing van het Nederlandse postbedrijf, PostNL, dat een belang van 29,9 procent aanhoudt. Het bedrijf verkocht in december zijn Indiase wegtransportactiviteiten en heeft te lijden onder de investeringen in zijn onrendabele Braziliaanse filialen.

Enkele weken geleden maakte het bedrijf een operationeel verlies bekend van 105 miljoen euro over 2011. TNT zei toen dat het zich zou gaan focussen op Europa, waar er wel een operationele winst was van 356 miljoen euro. In Amerika bedroeg het operationele verlies 360 miljoen euro, in Azië 76 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud