Made in Belgium (archief)

De zowat 40 Belgische bedrijven met ruimtevaartactiviteiten staan behoorlijk hun mannetje in het onderzoek, de onderdelen en de instrumenten voor vrijwel het hele gamma aan ESA-activiteiten. Maar hét pronkstuk voor ons land is het Proba-satellietprogramma.

‘Eind vorige eeuw ging België voor de ambitie een volledig systeem te ontwikkelen’, vertelt landgenoot Karim Mellab, projectmanager voor Proba-V bij ESA. Het werd een serie van kleine satellieten, minder dan een kubieke meter groot, die worden ingezet om de deugdelijkheid van technologie te bewijzen.

De eerste, Proba1, ging in 2001 de ruimte in met camera’s voor aardobservatie, in 2009 volgde Proba2 voor de observatie van de zon. Volgend jaar wordt Proba-V gelanceerd, met de V van vegetatie: die zal informatie leveren over onder meer ontbossing en te verwachten oogsten. ‘In twee dagen scant die het hele aardoppervlak. Tien dagen volstaan om een beeld te genereren van heel onze planeet zonder wolken’, vertelt Mellab. Het is het VITO in Mol dat de beelden verwerkt en doorgeeft aan gebruikers.

België neemt de meeste financiering op zich, en de firma Verhaert in Kruibeke (nu deel van Qinetiq Space) werd de ‘prime contractor’. Aan boord zitten onder meer software van Spacebel uit Hoeilaart en optische instrumenten van OIP uit Oudenaarde. Het ESA-grondstation in het Waalse dorp Redu volgt de satellieten.

‘Proba3 hopen we in 2016 in de ruimte te krijgen’, zegt Mellab. ‘Dat wordt een duo om ‘formation flying’ te testen en te demonstreren. Gekoppelde satellieten op ongeveer 150 meter van elkaar kunnen samen een systeem vormen, waarbij bijvoorbeeld de ene de zon afschermt zodat de andere de corona kan waarnemen.’

Het hele Proba-V-project kost voor de bouw, de lancering en een eerste halfjaar vliegen 70 miljoen euro, en daarna 5 miljoen euro per jaar om hem aan het werk te houden en de beelden te verwerken. Spacebel en Qinetiq Space (Verhaert) gaan intussen de commerciële markt op en hebben al een bestelling uit Vietnam binnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud