Maersk boekt tweede hoogste winst ooit

(foto: Bloomberg) ©Bloomberg

Het Deense concern A.P. Møller-Mærsk, onder meer eigenaar van 's werelds grootste containerrederij, sloeg in 2010 resoluut de weg van het herstel in. Het recordverlies van 7,03 miljard Deense kronen uit 2009 werd omgebogen in een nettowinst van 26,5 miljard kronen (3,55 miljard euro). A.P. Møller-Mærsk profiteerde volop van de aantrekkende wereldhandel.

Het winstcijfer van 26,5 miljard kronen is het tweede hoogste in de geschiedenis van het concern en een fractie hoger dan de gemiddelde analistenverwachting (26,3 miljard kronen volgens Bloomberg). De omzet ging 21 procent omhoog tot 315 miljard kronen.

Meer dan de helft van de winst is te danken aan Mærsk Line. De containerrederij profiteerde van een stevig herstel van de containervrachttarieven en tekende een nettoresultaat op van 14,9 miljard kronen (2 miljard euro), een schril contrast met het verlies van 7,3 miljoen kronen in 2009.

Mærsk verscheepte vorig jaar 5 procent meer containers en de vrachttarieven lagen gemiddeld 29 procent hoger. Mærsk Line kwam deze week nog in het nieuws met een order voor de tien grootste containerschepen ooit, met een capaciteit van 18.000 TEU (equivalenten van een twintigvoets container)

De entiteit Mærsk Oil, het grootste olie- en gasbedrijf in Scandinavië na Statoil, zag de nettowinst stijgen van 6,24 tot 9,33 miljard kronen. De resultaatsverbetering is vooral te danken aan de klim met 29 procent van de olieprijs. De olieproductie zelf daalde, maar volgens groeps-CEO Nils S. Andersen wordt er volop geïnvesteerd in nieuwe reserves, onder meer in Brazilië.

Voor 2011 is A.P. Møller-Mærsk ietwat voorzichtig. Het grootste Deense concern verwacht een lagere winst dan in 2010. Het wereldwijd te verschepen containervolume zal dit jaar naar verwachting met 6 tot 8 procent toenemen, maar de vloot zal even sterk of zelfs sterker aangroeien, vooral op de route van Azië naar Europa. Voor Mærsk Oil wordt een lager resultaat dan in 2010 verwacht.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n