NMBS speelt Fyra-dossier door aan parket

NMBS-topman Marc Descheemaecker - Foto Belga ©BELGA

NMBS-topman Marc Descheemaecker bestelde in februari op eigen initiatief een audit bij Ernst & Young naar de aankoopprocedure voor de Fyra-treinen. Dat rapport blijkt nu zodanig zwaar te wegen, dat de raad van bestuur het maandag doorspeelde aan het parket van Brussel.

'Toen ik in 2003 toetrad tot het directiecomité van de NMBS, was ik al tegen de aankoop van de Fyra-treinen', verklaarde Descheemaecker dinsdagnamiddag in de Kamercomissie Infrastructuur. 'Ik ben blij dat we er nu van af zijn.'

Descheemaecker blijkt het spel daarbij hard te hebben gespeeld. Op 22 februari bestelde hij bij Ernst & Young een audit naar de aankoopprocedure voor de rampzalige hst. Hij bracht daarbij zijn eigen directiecomité niet op de hoogte. Op 30 mei legde hij dat rapport voor aan zijn raad van bestuur, die het op 31 mei bestudeerde.

Wat er in staat, is niet bekend. Maar blijkbaar is het toch ophefmakend, want op 3 juni werd beslist om het door te geven aan de procureur des Konings van Brussel. Dat gebeurde in het kader van artikel 29 van het Wetboek van Strafvordering, dat bepaalt dat een overheid, een overheidsinstantie of een ambtenaar melding moet maken van elke 'misdaad of wanbedrijf' waarvan die op de hoogte is.

Nederland

In Nederland gaat de Tweede Kamer een parlementair onderzoek houden naar de problemen met de Fyra. De oppositiepartijen D66 en CDA wilden dit al langer, maar dinsdag schaarden ook de regeringspartijen PvdA en VVD zich achter dit voorstel. Het onderzoek moet nog voor de zomer van start gaan.

De vier partijen willen weten hoe het zover is kunnen komen dat treinen met zoveel technische problemen zijn aangeschaft. Bij een parlementair onderzoek kunnen mensen onder ede worden gehoord. Dat is nodig omdat er bedrijfsgevoelige informatie boven tafel moet komen, vinden de parlementsleden. 

In ons land stuurt het parlement niet op zulke onderzoekscommissie aan, zo bleek dinsdagnamiddag in de kamercommissie Infrastructuur waar Descheemaecker uitleg moest geven. Wel wil onder meer de oppositie van Groen ook nog staatssecretaris van Mobiliteit Melchior Wathelet in de commissie horen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content