Olie knaagt aan winst luchtvaart

De luchtvaartsector stevent dit jaar op een winst van 8,6 miljard dollar af, nauwelijks de helft van het resultaat in 2010. Hoofdschuldige is de olieprijs.

De cijfers komen van IATA, de Internationale Vereniging voor Luchttransport. In december ging IATA nog uit van een winst van 9,1 miljard voor de sector. Maar omdat de olieprijs de komende weken fors is gestegen, verlaagt de organisatie haar prognose tot 8,6 miljard.

'Onze vooruitzichten waren gebaseerd op een olieprijs van 84 dollar per vat, nu ligt die boven 100 dollar', zegt Giovanni Bisignani, CEO van IATA. Als de winstverwachting bewaardheid wordt, betekent dit dat de sector het moet stellen met een marge van nauwelijks 1,4 procent.

Het resultaat had nog slechter kunnen zijn als de economische vooruitzichten niet verbeterd waren. IATA rekent nu op een economische groei wereldwijd van 3,1 procent en dat is 0,5 procentpunt meer dan drie maanden geleden werd gedacht.

IATA groepeert bijna alle traditionele maatschappijen wereldwijd, zoals Lufthansa, American Airlines, Cathay Pacific en Brussels Airlines. De vakantievliegers zoals Jetairfly en de lagekostenmaatschappijen als Ryanair zijn daar niet bij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud