PS kleurt nieuw directiecomité NMBS

Het megalo-station van Luik ©Dieter Telemans

De raad van bestuur van de NMBS keurde woensdag de structuur van het nieuwe directiecomité goed. Drie van de vijf namen van het management - buiten de CEO - staan zo goed als vast. Met uitzondering van de nieuwe commercieel directeur, hangt er opnieuw een politieke (Franstalilge) schaduw over.

'We hebben nu de organisatie van het managementcomité vastgelegd, meer kan ik daar nu niet over zeggen, ik wil graag binnen de maand ook alle vijf die functies ingevuld hebben', zo zei NMBS-baas Jo Cornu woensdag in de marge van de nieuwjaarsreceptie van NMBS en Infrabel.

De 'nieuwe NMBS', ontstaan via opslorping van de NMBS door NMBS Holding, erfde 7 directeurs-generaal (DG) die Jo Cornu op de één of andere manier moest inpassen in zijn nieuwe managementscomité. Of ook niet. Het gaat om Michel Jadot (internationaal reizigersvervoer, PS), Sabin S’heeren (binnenlands reizigersvervoer, sp.a) en Richard Gayetot (rollend materieel, PS) van de ‘oude’ NMBS en Michel Allé (financiën), Sven Audenaert (human ressources, sp.a), Michel Bovy (strategie en coördinatie, CD&V) en Vincent Bourlard (stations, PS) van NMBS Holding.

Eén probleem loste zichzelf op doordat Michel Bovy, voorheen DG strategie bij de holding, de topfunctie van CEO van HR-Rail kreeg.

Franstalige socialisten

Voor twee anderen staat zo goed als vast dat ze hun functie en bevoegdheden behouden, met name Vincent Bourlard, verantwoordelijk voor de stations, en Richard Gayetot, verantwoordelijk voor rollend materieel en werkplaatsen. Twee trouwe PS-soldaten. 

Daarmee consolideren de Franstalige socialisten hun controle over het meest waardevolle patrimonium van de NMBS - vroeger bij NMBS Holding - met name de stations, met de daaraan verbonden winkels, en de parkeerplaatsen. Niet onbelangrijk met de investeringen in het station van Bergen - pleisterplaats van di Rupo - voor de deur.

Wie financieel directeur wordt is nog onduidelijk. Michel Allé, de voormalige CFO van de holding blijft in elk geval voorlopig aan, maar zou na de verkiezingen vervangen worden iemand uit de MR-kabinetten, zo is te horen. Maar dat werd nergens bevestigd. Allé had naar verluidt achtereenvolgens een PS- en MR-kleur, maar zou nu 'partijloos' zijn.

Dan is er de nieuwe functie van commercieel directeur waarop Jo Cornu aandrong. Er wordt in eerste instantie buiten het bedrijf gezocht naar een geschikte manager. Met al drie Franstaligen in het directiecomité wordt het in elk geval een Vlaming. Met of zonder kleur. Er moet binnen het directiecomité immers taalpariteit heersen.

Etienne De Ganck, enkele jaren geleden van Infrabel overgekomen naar de NMBS als stipheidsmanager, zou directeur operaties worden. Daarmee keert de NMBS terug naar het tijdperk Schouppe-Martens toen de directie transport voor de dagelijkse gang van zaken zorgde. De Ganck heeft naar verluidt een CD&V-label. 

Drie 'oude' DG's zijn dus op 'overschot'. Sabin 's Heeren, Michel Jadot en Sven Audenaert. Jadot viel af omdat 3 PS-ers iets van het goede te veel is en omdat hij Franstalig is. 'Jammer, Jadot zou een goede commercieel directeur geweest zijn', zegt een waarnemer. Audenaert keert mogelijk terug naar Belgacom.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud