Riante bonussen bij noodlijdend Belgocontrol

Belgocontrol-topman Jean-Claude Tintin (foto: RV) © DOC

De gedelegeerd bestuurder van het noodlijdende overheidsbedrijf Belgocontrol kreeg in mei een bonus van meer dan 50.000 euro bruto. Drie andere directieleden ontvingen elk bijna 29.000 euro. Dat nieuws raakte pas nu bekend. Het gepubliceerde jaarverslag 2010 maakt er geen melding van.

Het nieuws wakkert de discussie over de variabele verloning van managers in het algemeen en bij publieke ondernemingen in het bijzonder weer aan. De extra vergoeding voor CEO Jean-Claude Tintin is controversieel. Belgocontrol, dat instaat voor de veiligheid van het luchtverkeer in ons land, boekt sinds vorig jaar een structureel verlies omdat het voor 20 miljoen euro prestaties voor de regionale luchthavens niet mag doorrekenen.

Maar uit een audit van KPMG vorig jaar blijkt ook dat het management allesbehalve een zuinig beleid voert. Paradoxaal genoeg krijgt Tintin zijn bonus omdat de kosten van Belgocontrol in 2010 zouden zijn gedaald. Maar in werkelijkheid zijn ze gestegen, dat geeft Tintin zelf toe. Staatssecretaris Etienne Schouppe, die de voogdij heeft over Belgocontrol, schorste daarom de beslissing van de raad van bestuur om de bonus te betalen. Maar de raad van bestuur vroeg daarop de vernietiging van die beslissing aan de Raad van State. Die moet er zich nog over uitspreken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content