Sarens brengt spaceshuttle naar laatste rustplaats

Het Belgische kranenbedrijf Sarens uit Wolvertem vervoert op dit moment het ruimteveer Endeavour naar zijn laatste rustplaats, een museum in Los Angeles. Onder grote belangstelling legt de spaceshuttle de 19 km van de luchthaven naar het California Science Center af op materiaal van Sarens.

Het Belgische kranenbedrijf begeleidde dit weekend het transport van het vorig jaar uit roulatie gehaalde ruimteveer Endeavour dwars door Los Angeles naar het California Science Center. Het kranenbedrijf had die technologie, bestemd voor superzware transporten, al eens toegepast om een brug van 2.200 ton in Chicago in elkaar te zetten maar de (veel kleinere) Endeavour blijft, zo liet een werknemer in de Los Angeles Times optekenen, nog altijd iets speciaals.

Normaal gezien komt Endeavour rond 5 uur ’s morgens lokale tijd, 14 uur onze tijd, op de bestemming aan na een trage rit door downtown L.A.. De draagstructuur die Sarens ontwikkeld heeft, telt 160 wielen en laat het ruimteveer toe doorheen LA te manoeuvreren.

De belangstelling was enorm en het heeft dan ook wat voeten in de aarde gehad om het 75 ton zware, 24 meter brede toestel door de stad te sturen. Vierhonderd bomen werden omgekapt, verkeerslichten werden tijdelijk verwijderd en honderden politieagenten werden opgetrommeld. Zelfs in Los Angeles gaat het transport van de spaceshuttle Endeavour niet onopgemerkt voorbij.

Endeavour werd eind september op de rug van een Boeing 747 naar de luchthaven van Los Angeles gevlogen. Vandaar vertrok vrijdag de 19 kilometer lange rit naar het California Science Center. Haalde het veer tijdens zijn 25 ruimtemissies soms snelheden van 28.000 km/u, dan verloopt zijn laatste reis een pak trager. Meer dan 3 kilometer wordt in een uur niet afgelegd.

De planning voor de laatste reis van de spaceshuttle begon ruim een jaar geleden. Het stadsbestuur van L.A. beloofde duizend nieuwe boompjes aan te planten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n