Aedifica trekt 90 miljoen uit voor vijf rustoorden

Simulatiebeeld van het woonzorgcentrum in Aarschot. ©rv

De vastgoedbevak Aedifica heeft een overeenkomst bereikt met de bouwgroep B&R en de rusthuisuitbater Oase Woon & Zorg over de verwerving van vijf rustoorden in Vlaams-Brabant. De totale aankoopwaarde beloopt ongeveer 90 miljoen euro.

Aedifica zal volgens de overeenkomst in verschillende fasen rustoorden verwerven op vijf Vlaams-Brabantse locaties. De verkoper is B&R via enkele van zijn dochtervennootschappen, en de uitbating zal gebeuren door Oase.

Een eerste rusthuis in Binkom (Lubbeek) bestaat sinds 1989 en werd in 2012 gerenoveerd en uitgebreid. Dit verwerft Aedifica meteen. Er zijn nu 111 bedden, en de vastgoedbevak trekt nog eens 2 miljoen euro uit voor een bijkomende vleugel met nog eens 10 bedden.

De verwerving van een rustoord in Aarschot, waarvan de bouw momenteel wordt voltooid, moet kortelings volgen. Het omvat behalve 120 vergunde bedden ook 44 assistentiewoningen. Die laatste overweegt Aedifica op korte termijn aan derden te verkopen, hetzij bewoners of private investeerders.

Eveneens deze zomer moet de bouw voltooid raken van een woonzorgcentrum in het centrum van Tienen met 129 bedden en 49 assistentiewoningen. In Aarschot zijn een woonzorgcentrum en een serviceflatgebouw (25 assistentiewoningen) in oprichting. De voorlopige oplevering is daar gepland voor eind 2015. Zowel in Tienen als Aarschot kunnen de assistentiewoningen eveneens aan derden worden verkocht.

Tot slot is er een site in Glabbeek waar eveneens een woonzorgcentrum en een serviceflatgebouw komen. De stedebouwkundige vergunning voor 28 assistentiewoningen is er verkregen; de plannen voor het rustoord worden uitgewerkt met het oog op de aanvraag van die vergunning. De voorlopige oplevering wordt eind 2016 verwacht.

Met de verwerving van Binkom erbij omvat de portefeuille van Aedifica voor 61 procent huisvesting voor senioren, naast 29 procent appartementsgebouwen voor verhuur en 10 procent hotels en andere gebouwen. De totale portefeuille van vastgoedbeleggingen in exploitatie (137 panden) en met inbegrip van de projectontwikkeling beloopt dan 733 miljoen euro.

97 procent van de portefeuille ligt in ons land, maar in deze berekening zijn de acquisities die Aedifica recentelijk aankondigde in Duitsland nog niet opgenomen omdat die nog aan opschortende voorwaarden onderworpen zijn.

Volgens de laatste tussentijdse verklaring van 13 mei beliep de schuldgraad van Aedifica op 31 maart 44,7 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect