Huizenmarkt VS laat Freddie Mac schitteren

Foto EPA

Hypotheekgigant Freddie Mac heeft voor het eerst sinds begin 2011 geen hulp nodig van de staat om uit de rode cijfers te blijven. De provisies voor kredietverliezen daalden omdat de Amerikaanse huizenmarkt weer wat steviger op haar benen staat.

De voorbije kwartalen zette Freddie Mac ook al operationele winstcijfers neer, maar toen leidden dividendbetalingen aan de Amerikaanse schatkist ertoe dat de hypotheekreus bij de staat moest aankloppen om de cijfers vlot te trekken.

In het tweede kwartaal boekte Freddie Mac een nettowinst van 3 miljard dollar. Zelfs na aftrek van de 1,8 miljard dollar aan dividenden kan het bedrijf voorlopig op eigen kracht verder. Die goede cijfers zijn een rechtstreeks gevolg van het schuchtere herstel op de Amerikaanse huizenmarkt, waardoor Freddie Mac minder provisies moest aanleggen voor kredietverliezen voor Amerikanen die hun hypotheek niet meer konden aflossen.

Freddie Mac, eigenlijk een woordspelletje dat staat voor Federal Home Loan Mortgage Corporation, en zijn tegenhanger Fannie Mae (Federal National Mortgage Corporation) werden in 2008 door de Amerikaanse overheid onder curatele geplaatst. Ze hadden hun vingers gebrand aan de zogenaamde subprimecrisis en dreigden de vastgoedcrisis in de VS te doen ontsporen.

Als garantieverstrekkers voor Amerikaanse hypotheken waren ze allebei onmisbaar geworden voor het functioneren van de vastgoedmarkt. De prijs voor de Amerikaanse belastingbetaler was echter bijzonder hoog. Sinds beide bedrijven onder curatele staan, moesten ze in totaal al voor 190 miljard dollar staatssteun vragen om overeind te blijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud