Mediacité komt in Duitse handen

(foto Thierry du Bois) ©Thierry du Bois

Mediacité, het shoppingcenter dat in 2009 in Luik opende, komt in handen van Het Duitse vastgoedfonds Union Investment Real Estate. BIj KB slaan ze een zucht van verlichting.

Commericeel is Mediacité een succesverhaal. Met 8,7 miljoen bezoekers in 2012 was het drie jaar na de opening al het meest bezochte shopping center van Wallonië. En er wordt ook niet alleen gekeken. De omzet van de winkels in het complex steeg in 2012 met 14,5 procent. In de eerste zes maanden van dit jaar nam die nog eens toe met 10 procent. Primark, de Ierse keten voor lagebudgetkledij en de ‘trekker’ van het shoppingcenter, heeft er alles behalve spijt van dat het haar eerste winkel in België opende in Mediciaté. Het looft de winkel in Luik als een van zijn best draaiende winkels in Europa. Het heeft inmiddels haar verkoopkoopsoppervlakte al uitgebreid 5.000 naar 8.000 m².

Toch heeft Mediacité al enkele zeer bewogen jaren achter de rug. De groep opende in 2009 in volle financiële crisis. Van de verhoopte snelle verkoop na de opening kwam niets in huis. Huisbankier KBC, dat toen zelf zwaar in de problemen zat, was alles behalve gerust over de afloop van het bouwkrediet van ruim 200 miljoen euro. Mediacité was daarmee het grootste kredietdossier van KBC in Wallonië. Peter Wilhelm, had met andere projecten zoals het shopping center L’Espanade, een van de meest succesvolle shoppingcenters van Europa, bewezen dat hij de stiel kende. De zoon van Hongaarse migranten die via Groot-Brittannië in België was terecht gekomen, torstte evenwel een zeer hoge schuldfinanciering.

Geen enkele grote speler was toen bereid het project te kopen. In juni 2011 werd geprobeerd Mediacité naar de beurs te brengen als vastgoedcertificaat. Met een waardering van 250 miljoen euro was dat beduidend meer dan Woluwe, goed voor een beuskapitalisatie van 165 miljoen euro. Omdat het beursklimaat opnieuw verslechterde, mislukte die operatie jammerlijk. Het kostte Wilhelm & Co wel drie miljoen euro.

Gelukkig bleef Mediciaté behoorlijk draaien. Op 7 november 2012 kon Wilhelm & Co een nieuwe financieringsovereenkomst aankondigen met KBC. Het bouwkrediet werd een gewoon investeringskrediet van 215 miljoen euro. Alles wat overschoot van de exploitatiekosten (daarin zit ook de vergoeding die Wilhelm krijgt om het shopping center zelf uit te baten, red.) en de betaling van de intresten, wordt gebruikt om de schuld af te betalen. Er was officieel geen ‘haast’ meer bij. Het was wel duidelijk dat KBC het liefst zo snel mogelijk een koper zag opdagen.

Union Investment Real Estate heeft een vastgoedportefeuille van 20 miljard euro en is in ons land eigenaar van ondermeer de shopping centers K in Kortrijk, Les Grands Prés in Bergen, SAS Radisson Hotel in Brussel, de kantoorgebouwen Mondriaan (EU) en Da Vinci (op ring).

Naar verluidt zou Union niet de aandelen van de bedrijven overnemen waarin het vastgoed zelf (zoals meestal gebeurt), maar het gebouw zelf. In de bedrijven zouden nog een aantal claims zitten die Union Invest liever niet in handen wil krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect