Shoppingcenter van 70.000 m² op Heizel

De nieuwe inrichting van het Heizel-plateau ©KCAP

Brussel wil een shoppingcenter van 70.000 m² op de Heizel. Dat bleek bij de voorstelling van het stedebouwkundig basismodel voor het Heizel-plateau door het Nederlands urbanistisch bureau KCAP, de stad Brussel en het Brussels Gewest. De totale investering voor de herinrichting van de Heizel, dat tot Neo wordt omgedoopt, wordt geschat op 900 miljoen euro, gespreid over een periode van 15 à 20 jaar. De overheid neemt daarvan 120 miljoen euro voor haar rekening.

Er wordt uitgegaan van 300.000 m² vastgoedontwikkeling. Naast het shoppingcenter zijn een internationaal congrescentrum van 3.500 plaatsen en een grote concert- en evenementenhal voor 15.000 personen, de grote blikvangers. (zie kaart onderaan)

Clusters

Door de gebouwen in grote clusters te groeperen, wordt de Heizel-vlakte daarom niet minder groen. Integendeel. Minder waardevolle gebouwen zullen uit het landschap verdwijnen. Er komen fiets- en wandelroutes. Op de Heizel zelf zullen er geen grote parkings meer zichtbaar zijn. Ze gaan ondergronds, net als een groot knooppunt voor het openbaar vervoer en een trambergplaats.

Stadion

De eerste grote cluster, met onder meer het shoppingcenter, zal worden gebouwd rond het bestaande Boudewijnstadion. Opvallend is dat er op langere termijn rekening wordt gehouden met twee scenario's. Een eerste waarbij het Boudewijnstadion blijft, een tweede waarbij het verhuist naar een andere locatie (bv. Schaarbeek-Vorming) en het als hart van deze eerste cluster zal worden herontwikkeld.

Overleg

Burgemeester Freddy Thielemans benadrukt de professionele benadering van het project. 'Het is de eerste keer in de geschiedenis dat er meer technici dan politici aan tafel zaten.' Brussels minister-president Charles Picqué kondigde aan dat de ministers van de gewesten verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening binnenkort aan tafel gaan zitten om toch een en ander te overleggen.

Parkings

Het aantal parkings in en rond de Heizel wordt uitgebreid met 9.800 plaatsen. Er kunnen alleen al duizenden parkeerplaatsen extra worden gecreëerd door parking C (op het grondgebied van Grimbergen) efficiënter in te richten. Er moeten er slechts 3.600 (ondergronds) worden bijgebouwd op de Heizel.

Uplace

Er werd nauwelijks verwezen naar het project van Uplace in Machelen. Dat kan mogelijk al eind dit jaar dit jaar beginnen te bouwen en eind 2014 de deuren openen. Neo staat nog lang niet zo ver met de realisatie van het shoppingcenter. Eerst moet de herbestemming van de Heizel worden goedgekeurd. Dat zou reeds kunnen gebeuren tegen midden 2012. Ondertussen kunnen de lastenkohiers wel al worden opgesteld.

Het shoppingcenter op de Heizel, dat ruimtelijk eerder de vorm van een klassieke handelswijk zal hebben, kan waarschijnlijk in 2016 openen. In tegenstelling tot Uplace ligt het wel op een site die nu al goed is voorzien op het vlak van openbaar vervoer. De nieuwe handelswijk (70.000 m² en 9.000 m² retail) moet 2.300 directe arbeidsplaatsen opkeveren.

Trade Mart

Mini-Europa, Océade en Kinepolis mogen blijven, 'maar moeten zich beter inpassen in het groter geheel.' Aan de Trade Mart wordt niet geraakt.

Er komt ook een extra hotel met 500 kamers en 750 woningen in kleine torens op de Heizel. Geen enkel gebouw mag hoger zijn dan de hoogste bol van het Atomium.

Kabelbaan

De kabelbaan, het opvallend transportmiddel tijdens de wereldtentoonstelling op de Heizel van 1958, wordt opnieuw tot leven gebracht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud