320 banen op de tocht bij Saint-Gobain

(foto belga)

Bij het glasbedrijf Saint-Gobain Glass in Auvelais wordt de procedure ingezet voor een collectief ontslag. Er staan 320 banen op de tocht, het totaal van de jobs in deze vestiging.

Vorige week verlieten de bonden nog de ondernemingsraad voor de directie de kans had gekregen haar intenties bekend te maken, uit vrees dat de mare zou zijn dat de fabriek sluit. De bonden hopen nog op een overname. Vandaag is op een nieuwe ondernemingsraad dan toch de boodschap uitgesproken dat de ontslagprocedure van de Wet-Renault wordt opgestart.

Dat de fabriek sluit, is nog niet letterlijk gezegd, omdat de vergadering werd opgeschort toen er geen overeenkomst kon worden bereikt over de officiƫle startdatum van de ontslagprocedure. De intentie tot sluiting zou dinsdag officieel worden bekendgemaakt, is aan vakbondszijde vernomen.

In Auvelais werd vlak glas geproduceerd, onder meer voor de bouw- en de autosector. De laatste oven ligt er echter al sinds begin vorig jaar stil. In december werd een akkoord over economische werkloosheid verlengd tot eind dit jaar, maar het ziet ernaar uit dat de directie nu al een definitieve beslissing neemt. 

Er werken in Auvelais nog 320 mensen. Bij een eerdere grote ontslagronde, vijf jaar geleden, verdwenen in de betrokken Saint-Gobain Glass-fabriek al eens 140 banen. Bij het zusterbedrijf Sekurit voor autoruiten, eveneens in Auvelais, werden toen eveneens meer dan 100 banen geschrapt. Een klein jaar geleden werd de sluiting van Sekurit, waar nog 263 mensen werkten, aangekondigd. Afgelopen zomer werd daarover, na enige maanden strijd, met de bonden een akkoord bereikt.

De glasindustrie heeft het uitgesproken moeilijk in ons land. Vorige week viel eveneens het doek voor een van de fabrieken van AGC Glass, het voormalige Glaverbel, in Charleroi waar 190 mensen hun baan verliezen. Ook daar was er nog even hoop op een overname, maar die werd niet bewaarheid.

De Waalse regering sprak woensdag nog haar steun uit aan de glasindustrie en gaat in de komende dagen experts aanstellen die op zoek moeten naar alternatieve mogelijkheden om een vorm van tewerkstelling te bewaren.

Het Franse glasbedrijf Saint-Gobain sloot vorig jaar ook al zijn fabriek Techniver in Moustier-sur-Sambre, waar toen nog 80 mensen werkten. Daarna restten er in ons land nog tien glasfabrieken, maar voor twee ervan is dus inmiddels de sluiting aangekondigd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud