Advertentie

Alstom beslist eind mei over GE-bod

©AFP

De Franse engineeringgroep Alstom is gewonnen voor het bod van het Amerikaanse General Electric op haar energietak. De uiteindelijke beslissing valt echter pas eind mei, wat de deur nog op een kier laat voor een tegenbod van het Duitse Siemens.

Alstom bevestigde woensdagmorgen dat het een bod in de bus heeft gekregen van het Amerikaanse conglomeraat General Electric. De Amerikanen bieden 12,35 miljard euro voor de energieafdeling, die goed is voor ruim twee derde van de groepsomzet. De engineeringgroep zou dan overblijven met de transportafdeling, die vooral bekend is van de TGV-hogesnelheidstrein.

De raad van bestuur erkent luidens de mededeling 'unaniem de strategische en industriële verdiensten' van het bod. De onafhankelijke bestuurders van de engineeringgroep gaan nu het bod nog meer in detail onderzoeken. Daarbij heet het dat ze rekening zullen houden met 'alle stakeholders, inclusief de Franse staat'. 

Die Franse overheid toont zich duidelijk ongerust dat één van de Franse industriële grootheden in Amerikaanse handen dreigt te vallen. Minister van Industrie Arnaud Montebourg riep zelfs op tot 'patriottische waakzaamheid'.

Nu er pas eind mei een definitieve beslissing valt, blijft de deur op en kier(tje) voor een tegenbod van Siemens. Het Duitse conglomeraat stelde dit weekend een switch voor naar analogie van de in essentie Frans-Duitse vliegtuigbouwer Airbus: de Duitsers zouden met de overname van de energietak van Alstom een Europese energiekampioen oprichten, de Fransen zouden via de integratie van de transportafdeling van Siemens een 'treinkampioen' in huis krijgen.

Volgens het Franse persbureau AFP is Siemens een charmeoffensief begonnen om zich alsnog in de debatten te kunnen mengen. De Duitsers zouden naast hun afdelingen hogesnelheidstreinen nu ook bereid zijn hun metrodivisie bij Alstom in te brengen.

Op de Parijse beurs is de handel in Alstom, die sinds vrijdag geschorst was, woensdag hervat. Het aandeel koerst 9,2 procent hoger naar 29,48 euro.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud