Atlas Copco verkiest Antwerpen boven China

Ronnie Leten, CEO van Atlas Copco ©BELGA

De Zweedse industriegigant Atlas Copco investeert 15 miljoen euro in zijn productie-eenheid in Wilrijk. Dat kondigde CEO Ronnie Leten aan. De Antwerpse vestiging had betere papieren dan een Chinese zusterfabriek.

De Zweedse industriegigant Atlas Copco investeert 15 miljoen euro in zijn productie-eenheid in het Antwerpse Wilrijk, die gespecialiseerd is in compressoren. Dat kondigde CEO Ronnie Leten aan op een evenement van technologiefederatie Agoria in Brussel. De investering slaat op de ontwikkeling van rotors (schroeven), het belangrijkste onderdeel van een compressor.

Opmerkelijk is dat de vestiging in Wilrijk de interne concurrentiestrijd won van de moderne zusterfabriek in het Chinese Wuxi. Leten: 'We investeren in Antwerpen om twee redenen. Uit een interne vergelijking bleek Wilrijk competitiever te zijn dan Wuxi. Ten tweede vinden we het strategisch belangrijk om nieuwe competenties te ontwikkelen in onze ‘core’ fabriek voor compressortechnologie, Wilrijk.’

Voor Leten de wereldwijde CEO werd, leidde hij de vestiging in Wilrijk. 'Deze beslissing is zeker geen favoritisme', beklemtoont hij. 'Dat kunnen we ons niet permitteren. Antwerpen bleek gewoon competitiever te zijn dan Wuxi, na het bekijken van het hele plaatje.'

Volgens de Manager van het Jaar bewijst de investeringskeuze dat Vlaanderen en België nog toekomst hebben als thuishaven van maakindustrie, mits onze bedrijven in het koppeloton blijven qua innovatie. ‘De komende regeringen moeten de focus leggen op industrieel beleid, want dat is ook sociaal beleid’, verklaarde Leten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud