AvH grijpt macht bij CFE en DEME

Luc Bertrand, de CEO van AvH (foto: Sofie Van Hoof) ©Sofie Van Hoof

Ackermans & Van Haaren grijpt de macht bij baggeraar DEME. De Antwerpse investeringsmaatschappij neemt de controle in mede-aandeelhouder CFE over van het Franse Vinci en lanceert een overnamebod op CFE, tegen 45 euro per aandeel. Het aandeel CFE schiet fors hoger.

AvH brengt eerst zijn belang van 50 procent in baggeraar DEME in bij CFE en verwerft in ruil 12,2 miljoen nieuwe CFE-aandelen. Tegelijk verkoopt de Franse bouwgroep Vinci, de vorige grootaandeelhouder van CFE, de helft van zijn participatie van 46,8 procent - goed 3 miljoen aandelen - tegen 45 euro per stuk.

Het gevolg is dat het aantal uitstaande aandelen CFE bijna verdubbelt, van 13,09 naar 25,31 miljoen stuks. AvH krijgt een controlebelang van 60,39 procent in DEME-eigenaar CFE, Vinci ziet zijn belang verwateren tot 12,1 procent.

Zo grijpt de Antwerpse investeringsmaatschappij de facto de controle over de baggeraar DEME. Voor die machtsgreep legt AvH dus zijn belang in DEME en 138 miljoen euro cash - voor de helft van het Vinci-belang - op tafel. 

CFE-aandeelhouders na de deal

  • AvH 60,39%
  • Vinci 12,11%
  • publiek 27,50%

AvH biedt via een verplicht overnamebod 45 euro voor de resterende aandelen die bij Vinci en het publiek zitten. Dat is een bescheiden premie op de jongste beurskoers (43,15 euro). Zo'n bod is wettelijk verplicht, omdat AvH meer dan 30 procent van de aandelen verwerft. Gezien de geringe premie op de beurskoers, lijkt het niet meteen de bedoeling CFE van de beurs te halen.

1974

Met de deal komt een einde aan net geen 40 jaar 'baggerhuwelijk'. In 1974 fuseerde AvH zijn baggertak, die groot werd met baggerwerken op de Westerschelde, met de Société Générale de Dragage van CFE tot Dredging International. In 1991 verwierf Dredging ook de controle over de rivaal Decloedt, waarna de naam van de baggerdochter veranderde in 'Dredging, Environmental & Marine Engineering' ofte DEME.

Het aandeel CFE wordt nu samen met het Nederlandse Boskalis de enige beursgenoteerde baggeraar ter wereld. Meteen zullen ook vragen rijzen over de bouwpoot van CFE. Die kreeg de jongste jaren door de zwakke resultaten én de hoge vlucht van de baggerpoot door analisten sowieso weinig waarde toegedicht in de 'som van de delen'-analyse van het aandeel CFE.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud