Greenpeace ageert tegen DEME-contract Noordpool

©EPA

De milieubeschermingsorganisatie Greenpeace roept het baggerbedrijf DEME op een project in het Russische deel van de Noordelijke IJszee op te geven. DEME gaat daar deze zomer baggerwerken uitvoeren voor de aanleg van een haven.

In de voorbije twee jaren was het concurrent Jan De Nul Group die baggerwerken uitvoerde voor de aanleg van de haven van Sabetta, nu neemt DEME de werken over. De aanleg van de haven is een cruciaal project voor Rusland, vermeldt Greenpeace, omdat het land aan de Noordpool olie en gas wil ontginnen en uitvoeren.

De milieubeweging vraagt echter niet mee te werken aan het project, omdat het rampzalige gevolgen kan hebben voor het milieu.

Iets meer dan een jaar geleden ageerde Greenpeace ook al tegen het project toen de openbare exportkredietverzekeraar Delcredere een garantie verstrekte aan Jan De Nul Group voor de baggerwerken aan de Noordpool.

'Heeft ons land de voorbije twaalf maand het geweer van schouder veranderd? Niet echt. Belgische ondernemingen zetten nog altijd hun schouders onder deze waanzinnige wedloop om fossiele brandstoffen aan de Noordpool en dragen zo bij aan de verwezenlijking van een project dat aanzienlijke gevolgen zal hebben voor het milieu', stelt Greenpeace.

Volgens de milieuvereniging heeft ook DEME plannen om de Delcredere-dienst aan te spreken voor een kredietgarantie. Het stelt dat zulke garantie niet mag worden toegekend. 'De Delcredere heeft niet het recht om dezelfde fout te maken als een jaar geleden.'

'Hoogste milieustandaarden'

'Ons deel van het werk - wij zijn maar een kleine schakel - past in de werkzaamheden voor een exporthaven voor LNG (liquified natural gas). Dat gaat dus enkel over gas, on shore gewonnen, dus op land in Rusland', verduidelijkt Ann Wittemans, woordvoerster van DEME. Het gas wordt gewonnen op het schiereiland Jamal in het poolgebied.

De werken worden uitgevoerd volgens de hoogste milieustandaarden, benadrukt Wittemans. 'We stellen daar een Environmental Management Plan voor op, dat onder meer milieutechnische standaarden vastlegt voor het baggeren zelf, regels voor de verwerking van het afval dat aan boord wordt geproduceerd, over hoe moet worden omgegaan met eventuele lekken, en natuurlijk over de bescherming van flora en fauna.'

'Dat het project er komt is al lang geleden beslist', voegt ze nog toe, 'en het is ook al jaren in ontwikkeling, met medewerking van grote multinationals.'

Bij de haven Yamal LNG is bijvoorbeeld Total betrokken, en bij de bouw ervan de Franse bedrijven Vinci en Technip. In ons land is er dan weer een bijkomende link: de gasnetbeheerder Fluxys aast op het contract voor het overslaan van het gas uit het Noordpoolgebied via de haven van Zeebrugge, en staat daar al dichter bij sinds het in april een principe-overeenkomst ondertekende met het Russische bedrijf Yamal LNG. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n