Advertentie
Advertentie

Hamon boekt fors verlies door waardeverminderingen en belastingen

Foto Hamon ©Foto Hamon

Hamon boekte vorig jaar behoorlijke operationele resultaten, maar hoge belastingen en hogere financiële lasten veroorzaakten verlies. Positief is wel dat het orderboek een recordhoogte heeft bereikt.

Hamon, dat industriële systemen voor koeling en rookzuivering maakt, wist vorig jaar 11 procent meer omzet te genereren, 525,8 miljoen euro om precies te zijn. Dat cijfer blijft echter onder de eigen verwachting. 'We rekenden op een stijging van 15 procent', aldus CEO Francis Lambilliotte.

De bedrijfswinst voor waardeverminderingen en afschrijvingen (ebitda) verbeterde met 16,1 procent tot 19,7 miljoen euro. Dat levert een ebitda-marge van 3,8 procent op tegen 3,6 procent in 2012. Dat is niet zeer hoog, geeft Lambilliotte toe, en is te wijten aan de krappe marges in onze sector tengevolge van de economische crisis.

Ook de bedrijfswinst (ebit) zelf ligt hoger dan het jaar voordien, op 9,7 miljoen euro. Niet-recurrente lasten en hogere financiële lasten doen de winst echter volledig wegsmelten, zodat Hamon een nettoverlies optekent van 5,7 miljoen euro.

Volgens het bedrijf houden de lasten verband met niet gerealiseerde wisselkoersverliezen op leningen tussen filialen. 'Op leningen in dollar aan onze Amerikaanse filiales dienden wij voor 2,5 miljoen euro waardeverminderingen te boeken', licht de topman toe. Ook de hoge belastingvoet in landen als de Verenigde Staten speelde Hamon parten. Het jaar 2012 was ook al in het rood geëindigd, maar het verlies was toen veel kleiner (-1,7 miljoen). 

Vanwege de algemene economische context geeft Hamon geen guidance voor het lopende jaar. Op basis van het orderboek ziet het er nochtans niet zo slecht uit: het is gestegen tot een historische recordhoogte van 748,2 miljoen euro dankzij een orderinname van 678,3 miljoen euro in 2013. 'Wij hopen daarom op een omzetstijging van 25 procent in 2014', waagt Lambilliotte zich toch aan een voorspelling. 'Aangezien de kosten grotendeels vast zijn, zouden we ook een hogere ebitda moeten boeken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud