Advertentie

Picanol grijpt macht bij Tessenderlo

Luc Tack, CEO en hoofdaandeelhouder van Picanol, zorgt voor een verrassing van formaat. - Foto Lieven Van Assche ©Lieven Van Assche

Picanol stapt in Tessenderlo Chemie. De Ieperse weefmachineproducent koopt het belang van 27,6 procent van de Franse staat over. Picanol wil zijn activiteiten zo meer diversifiëren en biedt tegelijk een Vlaamse verankering voor de chemiegroep.

Picanol Group en het Franse staatsbedrijf SNPE hebben over de verkoop een bindende overeenkomst getekend, meldt Picanol in een persbericht. SNPE bezit 27,6 procent of 8.744.069 aandelen van Tessenderlo Chemie.

Dat belang is nog een erfenis uit het prille begin van Tessenderlo Chemie, toen de groep nog haar eigen kalium- en fosfaatertsmijnen uitbaatte in de Elzas. Er was al lang sprake van dat de Franse overheid – SNPE is voor 99,9 procent in handen van de Franse staat – uit Tessenderlo Chemie zou stappen.

In het kader van de overeenkomst met SNPE betaalt Picanol 22 euro per aandeel of in totaal dus 192,4 miljoen euro. Donderdag sloot het aandeel Tessenderlo op 20,35 euro op Euronext Brussel.

Picanol moet ondanks de machtsgreep in Limburg geen overnamebod uitbrengen op de resterende aandelen. Zo'n bod is pas verplicht als iemand meer dan 30 procent van de aandelen verwerft. 

De financiering is voor Picanol geen probleem: de weefgetouwenfabrikant hield de voorbije jaren alle kasstroom in huis en beschikte eind 2012 over een berg cash van 145 miljoen euro. In plaats van die uit te keren, spendeert Picanol-grootaandeelhouder Luc Tack die dus aan de hem dierbare maakindustrie.

Verankering

De intrede van Picanol in het kapitaal van Tessenderlo Chemie is op zijn minst verrassend. De twee bedrijven zijn immers in totaal andere sectoren actief. In het persbericht waarin de deal wordt aangekondigd, zegt Picanol dat het zijn activiteiten zo wil diversifiëren en meer geografisch spreiden, ‘ om zich zo beter te wapenen tegen de cyclische weefmachinebusiness waarin het vandaag actief is’.

Een tweede beweegreden is om Tessenderlo Chemie een stabiel aandeelhouderschap te bezorgen en de huidige strategie voort te zetten. Tegelijk zorgt Picanol zo voor ‘een duurzame verankering’ van de groep in Vlaanderen en België.

Transformatie

Tessenderlo Chemie legt zich met zijn chemiespecialiteiten hoofdzakelijk toe op voeding, landbouw, watermanagement en de valorisering van bioreststoffen. De groep heeft de voorbije jaren onder impuls van CEO Frank Coenen een ingrijpende transformatie ondergaan, waarbij heel wat activiteiten die onvoldoende rendeerden werden verkocht.

Het is opvallend dat ook Luc Tack bij Tessenderlo instapt op een ogenblik dat het aandeel op de beurs al een hele tijd in de lappenmand zit. Bij Picanol stapte de CEO ook in op een ogenblik dat de beurskoers in de touwen lag.

Vorig jaar bedroeg de omzet van de chemiegroep 2,1 miljard euro. Bij Tessenderlo Chemie werken ongeveer 7.000 mensen.

De transactie moet nog worden goedgekeurd door de bevoegde mededingingsautoriteiten. Picanol verwacht dat ten laatste op 8 november de deal zou moeten zijn afgerond.

Bij de transactie traden BNP Paribas Fortis en HSBC op als adviseurs voor SNPE, terwijl Lazard Tessenderlo adviseerde.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud