Advertentie

Sex, Food & Rock'n'Roll

©BELGA

In het stadje waar een meerderheid Rolex-horloges in de index wil, is er sinds kort een winkel van Agent Provocateur, het lingeriemerk ontsproten aan de geile geest van Joe Corré, trotse zoon van punkaristocraten Vivienne Westwood, nu fashionista queen, en Malcolm McLaren, toen Sex Pistols-manager.

Door Frank Van Massenhove, voorzitter van de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid. Hij schrijft deze tweewekelijkse column in eigen naam.

Men spreekt schande over die vitrine met een reuzenfoto van een arrogant over haar schouder kijkende dame die vanop een sofa nonchalant het minuscuul beslipt kontje in de lucht steekt. Dat hoort in Sluis, niet in Knokke. ‘Is sex dirty’, vroeg men Woody Allen ooit. Zijn antwoord: ‘Only when it’s being done right.’ Maar dat ontgaat de Knokkenaar, die culture nog steeds met Frans getuite lippen uitspreekt.

In het stadje waar mannen zich niet schamen om in groen fluweel door de Lippenslaan te schrijden, heeft zich in een achterstraatje een wonder voorgedaan. Daar is, vanuit het niets, een tapasrestaurant opgerezen dat je eerder in Downtown San Francisco of het Londense West End zou verwachten. Cuines, 33, oogt zo cosmopolitan als het klinkt. De naam spreek je uit als Kwines Trenta Très, en is een eresaluut aan de legendarische Commerz24 van Carles Abellan. Chef Frederik Boussy leerde er dat je niet zomaar hapje tegen tapas zegt. Hij moet, in zijn Barcelonese tijd, menige Barça-wedstrijd gezien hebben, getuige de looplijnen van de dertien (13!) Cuinezen, zes in de keuken en zeven tussen zaal en keuken. En net zoals bij de rood-blauwen blijft niemand een seconde op zijn positie. De koks breken constant uit hun keuken om met een duizelingwekkende snelheid de lijst van minstens veertien ingrediënten in iedere tapa af te ratelen. Zus Fleur Boussy is de Xavi van het geheel, alles passeert langs haar, maar een Pep Guardiola hebben ze niet nodig. Dat komt ervan als er twee Messi’s in de keuken staan. Cuines, 33 is in alles innovatief, dus werken er twee chefs. De andere heet Edwin Menue.

Bekijk de foto eens van die twee karakterkoppen. Die zelfverzekerdheid, die wie-doet-me-wat, die innovatie, die passie, waar hebben we dat nog gezien? Ja, bij de Soulwax-broertjes Dewaele, die Iggy Pop mengden met Salt-N-Pepa en de wereld verbijsterden met de raarste mash-ups. Ze hadden nog tientallen millionselling ‘As Heard on Radio Soulwax’-albums kunnen maken, maar Much Against Everyone’s Advice, hielden ze zich een jaar onledig met het ineen knutselen van een Radio Soulwax App, die geen eurocent opbrengt, maar onze dagen met de waanzinnigste muziek kleurt.

Volgens oud management is dat verkwistende waanzin maar je kunt er gif op innemen dat die ervaring de Dewaeles, ‘Any Minute Now’, weer tot briljante muzikale inzichten brengt. Fleur, Frederik en Edwin weten ook wel dat hun businessmodel duur is, omdat je twee elftallen nodig hebt om pure klasse met elegantie te combineren in acht tapas. But they don’t care.

De Cuinezen en de Dewaeles zijn het prototype van de nieuwe entrepreneur. De oude entrepreneur maakt oude producten een beetje beter, gaat nooit naar Cuines, 33 want je krijgt er geen foie gras maar, godbetert, makreel en buikspek, en ergert zich aan de komst van Agent Provocateur. De Cuinezen en de Dewaeles zijn Agents Provocateurs Extraordinaires. Ze zijn passie én fun, ze zijn van hier maar nog meer van de wereld. En vooral, ze durven. Niet om te overleven maar omdat ze het niet kunnen laten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud