'CD&V zoekt exit voor Leterme'

Yves Leterme op bezoek op het EK Atletiek in Barcelona, bij medaillewinnares Svetlana Bolshakova (foto: Belga)

CD&V zoekt een uitweg om Leterme te parkeren, maar vindt voorlopig geen. Dat schrijven het Laatste Nieuws en Le Soir op basis van anonieme bronnen. 'Europa of West-Vlaanderen, als hij maar uit de Wetstraat blijft', klinkt het in het Laatste Nieuws.

Het lijkt wel op een georkestreerde poging om de ontslagnemende premier Yves Leterme van het politieke toneel te doen verdwijnen, een Nederlandstalige en Franstalige krant die op dezelfde dag vanuit het niets een min of meer zelfde verhaal brengen over de exit van Leterme.

Van Leterme is bij de onderhandelingen over een nieuwe regering nog maar weinig te horen. Het zijn interimvoorzitter Wouter Beke en Vlaams minister-president Kris Peeters die de gesprekken voor CD&V voeren.

De algemene verwachting in de Wetstraat is dat Leterme minister zou worden in de nieuwe regering. En het liefst nog minister van Financiën. Hij behaalde immers een goede score in West-Vlaanderen en CD&V kan Leterme toch niet zomaar laten vallen, luidde de redenering.

Sommige CD&V'ers beschouwen Leterme echter als de hoofdverantwoordelijke voor de verkiezingsnederlaag. Die zijn hem liever kwijt dan rijk. CD&V zal in een volgende regering slechts twee ministerposten hebben. Inge Vervotte lijkt een certitude. Er blijft dus nog één post over voor vier kandidaten: Leterme, Steven Vanackere, Pieter De Crem en Stefaan De Clerck.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n