Koning wil snel einde aan communautair luik

Formateur Elio Di Rupo (PS) bij de koning na afloop van het onderhoud van maandag - Foto Reuters

Koning Albert vraagt de onderhandelaars van de regeringsformatie om de communautaire onderhandelingen 'zo snel mogelijk' af te sluiten en gesprekken over de begroting en socio-economische thema's aan te vatten. Dat meldt het paleis maandag na het onderhoud dat formateur Elio Di Rupo (PS) had met het staatshoofd. Volgens de informatie van De Tijd hebben de onderhandelaars intussen een consensus bereikt over een voorstel van Di Rupo over de benoemingprocedure voor de burgemeesters uit de faciliteitengemeenten. Afgeklopt is er evenwel nog niet.

Di Rupo bracht maandagavond in Laken verslag uit van de communautaire gesprekken. Na afloop verspreidde het paleis een mededeling. Daarin vraagt koning Albert aan de onderhandelaars 'dit gedeelte van de onderhandelingen zo snel mogelijk af te sluiten, om het sociaal-economische en budgettaire luik te behandelen, en zo het welzijn van de burgers te vrijwaren in de toekomst'.

De onderhandelingsmarathon van zondag op maandag heeft wel degelijk een doorbraak opgeleverd. Er staat een procedure op papier over de benoeming van de burgemeesters in de faciliteitengemeenten in de Vlaamse Rand, waarmee de acht onderhandelende partijen - inclusief MR en CD&V - akkoord kunnen gaan.

De onderhandelingen zijn inmiddels afgelopen, zonder dat er is afgeklopt. Vandaar ook dat CD&V en Open VLD lieten weten dat er nog geen akkoord is bereikt. Er wordt nog onderzocht of het voorstel van Di Rupo juridisch sluitend is. Morgen gaan de onderhandelingen verder.

In concreto komt het voorstel van Di Rupo erop neer dat vanuit de gemeenteraad een burgemeester zou worden voorgedragen, die dan al dan niet benoemd moet worden door de Vlaamse regering. Tot daar blijft alles bij het oude, aan de voogdijbevoegdheid van de Vlaamse regering wordt dus niet geraakt.

In de bestaande regeling wordt bij een weigering van de benoeming door de Vlaamse regering, de verkozen eerste schepen waarnemend burgemeester, maar beschikt hij of zij niet over de volle bevoegdheden. De waarnemend burgemeester heeft bijvoorbeeld niets te zeggen over de politie. In de nieuwe procedure, zoals voorgesteld door Di Rupo, zou dat wel het geval zijn.

Een ander verschil met de huidige procedure is dat de burgemeester wiens benoeming is geweigerd door de Vlaamse regering, daartegen in beroep zal kunnen gaan voor de paritair samengestelde Verenigde Vergadering van de Raad van State, terwijl dat nu voor de Vlaamse afdeling van de Raad van State is.

Dit compromis komt erop neer dat niet wordt geraakt aan de bevoegdheid van de Vlaamse regering, maar dat de burgemeesters die worden geweigerd wel de facto burgemeester zullen zijn en kunnen beschikken over hun volle bevoegdheid. Bovendien wordt ervan uitgegaan dat de Verenigde Vergadering van de Raad van State niet snel tot een uitspraak zal komen, waardoor de waarnemende burgemeester heel de legislatuur zal kunnen uitdoen.

De bedoeling is de nieuwe procedure snel in voege te laten treden, zodat de drie FDF/MR-burgemeesters in de Vlaamse Rand als volwaardige burgemeesters de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 kunnen ingaan.

Of hoe Di Rupo water en vuur heeft verzoend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud