BIV van Porsche Cayenne stijgt naar 10.000 euro

De BIV van de Porsche Cayenne verdubbelt vanaf volgend jaar.

De Belasting op Inverkeerstelling (BIV) wordt vanaf volgend jaar duchtig anders berekend. Hoe milieuvriendelijker een wagen, hoe lager de BIV en omgekeerd. De BIV van een Porsche Cayenne bijvoorbeeld verdubbelt in het voorstel van de Vlaamse regering van 4.957 naar 10.000 euro.

De huidige BIV wordt berekend op basis van het vermogen van de motor (uitgerekend in fiscale PK of kW). Voor de nieuwe BIV wordt de Euronorm (luchtkwaliteit) en de CO2-uitstoot doorslaggevend.

De BIV zal minimaal 6,5 euro en maximaal 10.000 euro bedragen. Dat maximumbedrag zullen eigenaars van een Porsche Cayenne moeten ophoesten in de plaats van een BIV van 4.957 euro vandaag. De BIV van een Renault Mégane zakt met de nieuwe berekening van 495 naar 296,70 euro. Wagens op LPG en aardgas zullen opmerkelijk minder BIV moeten betalen, elektrische wagens en plug-in hybride wagens zelfs geen.

De Vlaamse regering keurde gisteren het ontwerpdecreet over de vergroening van de BIV gisteren goed. ‘We willen de Vlaming aanzetten een schone wagen te kiezen’, zegt minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). Haar collega van Financien Philippe Muyters (N-VA) haast zich te zeggen dat het niet om een belastingverhoging gaat. ‘Het is alleen een verschuiving van de lasten in functie van milieukenmerken.’

De nieuwe regeling geldt voor voertuigen die worden ingeschreven op naam van een natuurlijk personon. Voor tweedehandswagens wordt de nieuwe BIV gefaseerd ingevoerd over drie jaar.

Over de tekst wordt nog advies gevraagd aan de mobiliteitsraad en de sociale partners. Ook het Vlaams Parlement moet nog zijn fiat geven.

Meer voorbeelden in bijlage.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect