Diamantsector klaagt over schending onderzoeksgeheim

Ook de toplui van de grote diamantbeurzen in Antwerpen worden geviseerd in het HSBC-onderzoek. ©Photo News

De diamantsector is verbijsterd over de schending van het onderzoeksgeheim. Zo reageert het overkoepelend orgaan Antwerp World Diamond Center (AWDC) op het nieuws dat de fiscus zwart geld van Antwerpse diamantairs op het spoor zou zijn. Het AWDC helpt de instanties die het onderzoek leiden, maar'weigert vandaag mee te stappen in een hetze die blijkbaar is ontstaan op grond van schending van basisrechten'. De organisatie stelt dat de diamantairs al maanden hun dossier niet meer kunnen inkijken.

De krant De Tijd schreef zaterdag dat Belgische diamantairs een miljard dollar zouden hebben verstopt voor de fiscus bij de Zwitserse afdeling van de bank HSBC.  De informatie is afkomstig van de lijst die eind 2009 werd gestolen door een voormalige werknemer van het Zwitserse filiaal van de Britse bank HSBC. Die lijst kwam in handen van de Franse autoriteiten en vorig jaar werden de Belgische namen op de lijst overgemaakt aan de Bijzondere Belastinginspectie (BBI).

Eerder raakte al bekend dat het gros van de betrapte HSBC-Belgen te situeren valt in het Antwerpse diamantkwartier. Hun namen bleven tot nu geheim.

Het gaat om heel wat grote spelers. Ook de absolute top van de Diamond Square Mile, het Antwerpse diamantkwartier, loopt in het vizier van de BBI. De lijst vermeldt onder andere de namen van drie huidige toplui van de Antwerp Diamond Bourse, de grootste diamantbeurs van Antwerpen. Ook de voorzitter van de Antwerpsche Diamantkring staat op de lijst.

Er zijn ook linken met de sectorfederatie Antwerp World Diamond Centre (AWDC)  en zijn voorganger, de Hoge Raad voor Diamant. Het mag dus niet verwonderen dat AWDC een eigen advocaat op de zaak zet. 'De sector is vroeger al geconfronteerd met inbeslagnames, waardoor diamantairs over de kop gingen of beslisten Antwerpen te verlaten. Dat willen we nu voorkomen', aldus Caroline De Wolf, woordvoerster van AWDC.

Carl Devlies

Het is aannemelijk dat een op de vier in de sector fraudeert. Toch zegt ontslagnemend staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies (CD&V) dat er geen specifiek antifraudebeleid nodig is voor de diamantsector. 'Het gaat maar over 25 procent, dat betekent dat drie vierde wel correct werkt, vermoed ik", zegt hij  in 'De ochtend' op Radio 1.

'Voor een aantal sectoren is er een specifiek antifraudebeleid, dat zijn sectoren die ook op een lijst van de Nationale Bank staan.' Volgens Devlies is zo'n specifieke aanpak voor de diamantsector niet noodzakelijk. 'Wij moeten een kader creëren om de fraude te bestrijden, maar we kunnen niet voor elke sector apart een specifiek beleid uittekenen.' 'Klachten over de diamantsector zullen we uiteraard wel aanpakken.'

De fraude die het Antwerpse parket en de fiscus nu op het spoor is, is een van de grootste belastingschandalen ooit in ons land. "Over het dossier zelf doe ik geen uitspraken, het parket moet zijn werk doen", zegt Devlies. "Als het onderzoek is afgerond, kunnen we misschien extra maatregelen nemen."

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud