Leterme ontkent dat hij kandidaat-premier is

Uittredend premier Yves Leterme ontkent dat hij nog kandidaat-premier is. Hij steunt ten volle Marianne Thyssen als kandidaat-premier, benadrukt hij. Nochtans wilde hij in een reportage van De Tijd eerder een comeback niet uitsluiten.

(tijd) - Als Leterme goed scoort in West-Vlaanderen, en als zijn partij een verkiezingsnederlaag lijdt, dan zal Leterme mogelijk een comeback proberen maken als eerste minister. 'Een premier wordt niet verkozen. Dat wordt beslist in de onderhandelingen. We zullen wel zien', zegt Leterme daarover.

In een boodschap op Twitter spreekt Leterme vandaag evenwel zijn steun uit voor CD&V-voorzitster en lijsttrekker op de Senaatslijst Marianne Thyssen. 'Persconf cd&v gisteren was goed. Correct besparingsplan en Marianne die eindelijk zegt: ik ben kandidaat premier. Ik steun ten volle! YL', klonk het in de tweet.

Regeringsvorming


De uittredende premier verwacht dat N-VA 3 à 4 procent wint, 'waarna De Wever zijn broek zal moeten afdoen'.

Wat de regeringsvorming betreft sluit Leterme niet uit dat geprobeerd wordt een 'afspiegelingscollege' te maken van de regionale coalities. Dat zou betekenen dat we een federale regering krijgen met een olijfboomcoalitie (PS, cdH, Ecolo) aan Franstalige kant en CD&V, sp.a en N-VA aan Vlaamse kant. De liberalen worden daarbij aan beide kanten van de taalgrens overboord gegooid.

Leterme verwacht een nieuwe regering tegen de derde week van oktober, maar zonder een afgeronde overeenkomst over de staatshervorming in het regeerakkoord. Als men het al eens kan geraken over het kader en de timing van de communautaire onderhandelingen, is dat volgens Leterme al een succes.

Lees het volledige artikel uit de krant: Yves Leterme: 'We zullen wel zien hoe het loopt'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud