N-VA wint in geheime peiling

Bart De Wever (N-VA) (Foto Photo News)

De N-VA boekt op 13 juni een monsterscore van 26 procent, CD&V krijgt een afstraffing tot 19,5 procent en Lijst Dedecker worstelt met de kiesdrempel. Dat leert een peiling die door politieke partijen is besteld, maar niet werd vrijgegeven. De resutaten lekten vandaag uit.

(tijd) - De peiling veroorzaakt een kleine schok op de politieke hoofdkwartieren. De 'winnaars' zoals N-VA zijn bevreesd dat ze een nederlaag zullen boeken 'op de peilingen' omdat mensen toch niet voor hen zullen stemmen 'omdat de winst toch al binnen is'. Bij de verliezers zijn verdeelde reacties te horen. Sommigen hopen dat er nog ruimte is voor verbetering, anderen vrezen een neerwaartse spiraal.

De N-VA zou maar liefst 26 procent halen. Bij de vorige Kamerverkiezingen in 2007 haalde het kartel CD&V/N-VA 29,6 procent. Bij de Vlaamse verkiezingen vorig jaar haalde N-VA op eigen benen 13 procent.

CD&V zou naar beneden tuimelen, onder de 20 procent. In 2009 haalde CD&V nog 22,8 procent.

Sp.a zou met 16 procent quasi status quo blijven in vergelijking met vorig jaar en licht (nog geen 1 procentpunt) vooruit gaan in vergelijking met de vorige kamerverkiezingen.

Open VLD en Vlaams Belang vallen zwaar terug. De Vlaamse liberalen zouden eindigen op 12,4 procent. Dat is 6,2 procentpunt minder dan in 2007 en 2,5 procentpunt minder dan in 2009.

Vlaams Belang zou nog 10,3 procent halen. Dat is een achteruitgang van bijna 9 procent tegenover de vorige kamerverkiezingen in 2007 en bijna 5 procentpunt tegenover 2009. 

Groen! doet het met 7,8 procent beter dan in 2007 (6,3 procent) en 2009 (6,77 procent).

Opvallend is dat Lijst Dedecker met de kiesdrempel van 5 procent flirt. Het zou slechts 5,4 procent halen. Twee jaar geleden haalde de partij van Jean-Marie Dedecker nog 7,6 procent, drie jaar geleden 6,5 procent.

Qua verkiezingsthema’s leert een van de peilingen dat de meeste kiezers in de eerste plaats bezig zijn met gezondheidszorg. Economie en het communautaire worden als even belangrijk beschouwd, maar scoren lager.

KVe/WVDV/BH

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud