Advertentie

'Heel voorzichtig gebudgetteerd'

Premier Yves Leterme (Foto Belga)

Premier Yves Leterme nuanceert de mogelijke kredietverlaging van het ratingbureau Fitch voor België. 'De doelstellingen uit het stabiliteitsprogramma kunnen worden gehaald. We hebben heel voorzichtig gebudgetteerd. Met een aantal meevallers hebben we nog geen rekening gehouden.' Ook economen nuanceren het rapport van Fitch. De reacties op de financiële markten zijn intussen gematigd.

Het ratingbureau Fitch heeft maandagavond de kredietvooruitzichten voor België verlaagd. Fitch quoteert de Belgische overheidsschuld nog steeds op AA+, maar geeft aan dat daar op termijn verandering in kan komen. Het ratingagentschap is bezorgd over de politieke crisis in ons land, die budgettaire hervormingen in de weg kan staan.

De vooruitzichten gaan van 'stabiel' naar 'negatief'. Dat wil zeggen dat Fitch op termijn de kredietwaardigheid van België kan verlagen. Een deadline geeft het ratingbureau niet in het persbericht dat de beslissing begeleidt, maar bij Fitch spreekt men over een periode van 18 tot 24 maanden om de zaken op orde te krijgen.

De vraag is of de ratingverlaging de druk zal opvoeren opdat er zo snel mogelijk een nieuwe regering zou komen in ons land. De vrees bestond gisteren, na de aankondiging van Fitch, dat de obligatiemarkten België gingen afstraffen en dat ook de aandelenkoersen een deuk zouden krijgen, maar dat blijkt deze morgen niet zosterk het geval te zijn. De tienjaarsrente van België nam bij het openen van de financiële markten wel een sprong, waardoor het de sterkste stijger was in Europa, maar intussen is die reactie afgezwakt. België doet het niet langer dan Duitsland, die vaak als de maatstaf wordt beschouwd. Ook de aandelenmarkten reageren gematigd. Er was zelfs een kleine stijging merkbaar deze ochtend.

In een reactie op de verlaging van de ratingoutlook door kredietbeoordeelaar Fitch benadrukt minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld) dat niet de rating, maar de outlook is verlaagd. Bovendien geeft Fitch de regering in lopende zaken een schouderklopje. Er wordt goed op de kas gelet, dixit Vanhengel.

Wel geeft dit vooruitzicht volgens de ontslagnemende minister nog eens aan dat het nu toch wel opletten is. 'Een regering met volheid van bevoegdheden is wat we nu nodig hebben', besluit de Open Vld'er.

Meevallers

Premier Yves Leterme benadrukt dat de doelstellingen uit het stabiliteitspact, dat vorige maand bij Europa werd ingediend, kunnen worden gehaald. 'We hebben heel voorzichtig gebudgetteerd. Met een aantal meevallers hebben we nog geen rekening gehouden. Eén voorbeeld is een mogelijke heffing op de nucleaire rente.' Leterme wist overigens al voor het weekend dat Fitch zijn rapport zou publiceren.

'Het klopt dat we de opgebouwde voorsprong jaar na jaar loslaten. Dat is net vanuit de voorzichtigheid om een mogelijke dip in de economische groei op te vangen. Als de groei dezelfde blijft, behouden we de voorsprong of vergroten we die zelfs. De reden waarom Fitch waarschuwt, heeft dus niets te maken met het feit dat onze cijfers niet gezond zijn. België functioneert nu beter dan werd afgesproken met Europa.'

Dé hoofdoorzaak voor de waarschuwing van Fitch is volgens de premier de politieke instabiliteit. 'De regeringsonderhandelaars moeten voortmaken en een akkoord bereiken zodat er duidelijkheid komt over de financiele huishouding van het land.'

Achterhaald

Voor econoom Paul De Grauwe is de Fitch-ingreep alvast een signaal dat er een einde moet komen aan de politieke crisis. 'Ik heb daar gemengde gevoelens bij. Fitch en de anderen (de overige kredietbeoordelers) die de lessen moeten lezen, liggen mee aan de oorzaak van de crisis. Maar ik heb ook sympathie voor wat ze doen, want ze geven een signaal aan de politiek dat het moet stoppen.'

De beslissing van kredietbeoordelaar Fitch om de ratingoutlook van België te verlagen van 'stabiel' naar 'negatief' is een actie die Standard & Poor's (S&P) al veel eerder gemaakt heeft, zo reageerde Itinera-hoofdeconoom Ivan Van de Cloot maandagavond. Met hun beslissing volgen de kredietbeoordelaars de markt, zodat hun boodschap in meer van de helft van de tijd 'achterhaald en niet meer relevant' is. De Belgische economie trekt intussen opnieuw aan, luidt het.

Noodzaak

De N-VA ziet in de verlaging van de rating outlook opnieuw het bewijs dat grondige hervormingen nodig zijn. De beslissing van Fitch moet de betrokken onderhandelaars tot 'politieke moed' aanzetten om 'de noodzakelijke hervormingen door te voeren', luidt het dinsdag in een communiqué.

'Wie kost wat kost het status quo wil behouden, moet beseffen dat dit de snelste weg naar een ratingverlaging is', zegt Kamerfractieleider Jan Jambon. Zijn partij blijft inzetten op een 'staatshervorming die sanerend werkt' en waarbij de deelstaten financieel geresponsabiliseerd worden. Voor Jambon moet de economie ook competitiever worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud