Tien jaar wachttijd voor bouw school

Foto Lieven Van Assche ©Lieven Van Assche

Het schooljaar 2011-2012 begint met een record. De wachttijd voor regulier gefinancierde scholenbouwprojecten is opgelopen tot tien jaar. En het probleem wordt alleen groter. Begin 2010 telde de wachtlijst 1.714 dossiers voor een subsidiebedrag van 2,03 miljard euro. Eind 2010 waren er al 2.501 dossiers voor 2,48 miljard (+23%).

In de loop van 2010 werd voor 170 miljoen euro aan scholenbouwdossiers goedgekeurd. Het gros daarvan werd ingediend in 2001. ‘De wachttijd is een pak langer dan de drie tot vier jaar waar bij het indienen van uit werd gegaan’, zegt Dirk Vanstappen, de directeur van de Dienst voor Investeringen van het Katholiek Onderwijs. Ook de andere onderwijsnetten zien de situatie verslechteren.

Met Scholen Voor Morgen, waarbij het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van een school dertig jaar worden toevertrouwd aan een privéconsortium, is een inhaalbeweging ingezet.

Vier jaar na de lancering krijgt de publiek-private DBFM-formule (design, build, finance, maintenance) eindelijk vorm. Tegen 2016 kunnen zo 160 projecten worden gerealiseerd. Omdat dat niet volstaat, pleit Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) voor extra DBFM-formules die sneller uitvoerbaar zijn.

In afwachting plaatsen steeds meer scholen ‘containerklassen’, die vaak jaren blijven staan. Specialisten van tijdelijke huisvesting zoals Algeco en De Meeuw doen gouden zaken. De ‘klascontainermarkt’ groeit 10 tot 15 procent per jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud