VFB stelt nota Di Rupo in vraag

'Het is altijd moeilijk om in te stemmen met hogere belastingen, maar als belegger wens ik nu in de eerste plaats een regering die de begroting, pensioenen, de arbeidsmarkt en de schuld aanpakt. In dat kader kan ook een redelijke inspanning worden verwacht van mensen met roerende inkomsten.' Dat zegt Paul Huybrechts, voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers (VFB), in een eerste reactie op de voorstellen uit de nota van formateur Elio Di Rupo (PS).

Toch plaatst Huybrechts enkele scherpe bedenkingen en vraagt hij bijsturingen.

De verhoging van de roerende voorheffing op spaarproducten van 15 naar 20 procent en het behoud van voorheffing van 25 procent op dividenden van aandelen benadeelt nog altijd het risicokapitaal. 'Dat is economisch niet verstandig', stelt Paul Huybrechts. 'Ik hoop dat de roerende voorheffing op dividenden ook naar 20 procent kan.' Dat is voor sommige dividenden (met verlaagde voorheffing) een verhoging, voor andere een verlaging.

Wat de belasting op meerwaarden betreft, wacht de VFB-voorzitter op meer details. 'Die belasting bestaat bijna in heel Europa en het viel te verwachten dat ze ook hier zou worden ingevoerd. Wel is de 50 procent die Di Rupo wil heffen op de financiële winsten (meerwaarden minus minwaarden) in het eerste jaar, sterk overdreven. Draconisch hoog. De 25 procent van het tweede tot het achtste jaar is redelijker.'

Huybrechts stelt voor de belasting op meerwaarden te beperken tot 25 procent van het eerste tot het vijfde jaar. 'Men moet een zekere trading (snel kopen en verkopen) bevorderen om de liquiditeit van de kleinere Belgische aandelen op peil te houden', argumenteert hij.

'Haast revolutionair is dat meerwaarden hiermee ook in België belastbare materie worden. Dat was nooit eerder het geval. Dat brengt ons weer dichter bij een vermogenskadaster. Ook voor vennootschappen en holdings is dit nieuw. Ons land verliest hiermee een troef, maar misschien is het onvermijdelijk', aldus Huybrechts.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud