Voka-topman Peter Leyman stapt op

Peter Leyman

Peter Leyman stapt na anderhalf jaar op als gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka. Leyman, tot voor enkele jaren topman van Volvo Cars Gent, keert terug naar de privésector. Hij wordt als gedelegeerd bestuurder opgevolgd door Jo Libeer, momenteel de algemeen directeur van Voka.

Leyman was in september nog in opspraak gekomen, nadat hij in een interview met de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad de 'Vlaamse zelfgenoegzaamheid' zwaar op de korrel had genomen. Door die attitude is het volgens Leyman maar normaal dat buitenlandse bedrijven niet meer in Vlaanderen willen investeren, klonk het toen. 'Ik zie geen toekomst voor mijn kinderen in Vlaanderen', ging Leyman voort.

Het interview zette veel kwaad bloed, en zowel Leyman als Voka-voorzitter Luc De Bruyckere zag zich verplicht publiekelijk zijn verontschuldigingen aan te bieden.

Gelukkig

Vijf maanden na het incident stapt Leyman dus op als gedelegeerd bestuurder. 'Ik ben tot de vaststelling gekomen dat ik het gelukkigst ben in een operationele functie in een onderneming. En daar wil ik nu naar terug', zegt Leyman woensdag in een persbericht. Welke functie Leyman precies ambieert in de privésector, is nog niet bekend. Leyman zelf was woensdagnamiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Leymans vertrek bij Voka, slechts anderhalf jaar na zijn aanstelling als gedegeleerd bestuurder, toont nog maar eens aan dat de finesses van de politieke en sociale onderhandelingstafel niet per se een evidentie zijn voor een bedrijfsleider. Leyman was in Vlaanderen vooral bekend als manager van Volvo Cars, maar sinds zijn overstap naar de politiek in 2007 kende de carrière van de 49-jarige Gentenaar een op zijn zachtst gezegd turbulent verloop.

Leyman besloot zo'n vier jaar geleden naar CD&V over te stappen, onder meer door het gebrek aan bewegingsvrijheid dat hij als Volvo-manager zei te ervaren. Leyman leek even zelfs goed op weg minister te worden, maar na amper zeven maanden besloot hij alsnog een punt te zetten achter zijn politieke leven. De reden klinkt niet zo heel verschillend van Leymans argumentatie voor zijn vertrek bij Voka: ongeduld over het trage ritme van de besluitvorming.

Habitat

Kort na zijn politieke afscheid dook Leyman dan ook weer op in zijn natuurlijke habitat, het bedrijfsleven. Maar na een korte passage als CEO van de bedrijven Vergokan en Grada wist Voka-voorzitter Luc De Bruyckere Leyman binnen te halen als gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse werkgeversvereniging. Maar ook aan dat verhaal is nu een einde gekomen.

Leyman wordt als gedelegeerd bestuurder opgvolgd door Jo Libeer, momenteel de algemeen directeur van Voka. Libeers kandidatuur moet wel nog worden goedgekeurd op de eerstvolgende raad van bestuur van Voka, nu 7 februari. Voor het vrijgekomen mandaat van algemeen directeur wordt onmiddellijk een zoektocht gestart, laat de werkgeversorganisatie nog weten.

Libeer legde zich als algemeen directeur van Voka tot dusver vooral toe op de coördinatie van de organisatie van het Vlaams Economisch Verbond en van de kamers van koophandel. De nu 55-jarige West-Vlaming leek daar met zijn indrukwekkende netwerk de geknipte man voor, al zorgde zijn aanstelling tot algemeen directeur aanvankelijk wel voor enige nervositeit in een aantal kamers van koophandel vooral in Antwerpen en Leuven. Libeer had er eerder immers al voor gezorgd dat de West-Vlaamse kamers van koophandel zouden samensmelten, en dat werd door critici gezien als de voorbode van een striktere samenwerking op Vlaams niveau.

Die plooien  zijn intussen wel gladgestreken, laat Voka-voorzitter Luc De Bruyckere woensdag aan De Tijd weten. 'Er was in een paar kamers vooral commotie rond Jo Libeer, er was geen tegenstand tegen Peter Leyman. Maar die plooien zijn ondertussen wel gladgestreken en de betrokken kamers hebben hun verzet tegen Jo Libeer laten varen.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content