Wallonië interessanter voor investeerders dan Vlaanderen

België is vorig jaar van de achtste naar de zesde plaats gestegen op de lijst van de aantrekkelijkste investeringslanden in Europa. Wallonië presteerde sterk, Vlaanderen en Brussel verliezen terrein. Dat blijkt uit de 'jaarlijkse barometer van de Belgische attractiviteit', die gisteren door consultant Ernst & Young werd gepubliceerd.

(tijd) Maar de cijfers moet worden gerelativeerd. Dat België twee plaatsen stijgt, heeft vooral te maken met de achteruitgang van de investeringen in heel Europa. Met 3.303 investeringsprojecten haalt Europa 11 procent minder investeringen binnen dan in 2008. België zag het aantal investeringsprojecten stijgen van 142 tot 146. Daarmee haalt ons land een marktaandeel van 4,4 procent.

'Deze cijfers bewijzen nog maar eens hoe belangrijk een politiek stabiel klimaat is voor het aantrekken van buitenlandse investeringen', zegt Gust Herrewijn van Ernst & Young. 'Het jaar 2008 was een politiek turbulent jaar dat in 2009 gevolgd werd door een relatieve bestuurlijke rust.'

Met 33 investeringen zijn de Verenigde Staten nog steeds de belangrijkste investeerder in ons land, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (16), Frankrijk (14), Duitsland (13) en Nederland (9). Het is volgens Ernst & Young alarmerend dat het aandeel van de BRIC-landen in de directe buitenlandse investeringen in België blijft dalen.

Vorig jaar was nog slechts 4 procent van de investeringen afkomstig van Brazilië, Rusland, India en China, samen de BRIC, het jaar daarvoor was dat 7 procent. Positief is dat van de 146 investeringen 100 nieuwe projecten waren. In 2008 waren slechts de helft nieuwe investeringen. 'Sales & Marketing' was de sector die het meest investeringen aantrok (60), gevolgd door de industrie (27) en de logistieke sector (26). Wallonië haalde 57 van de 146 investeringsprojecten binnen. Dat zijn 17 projecten meer dan in 2008.

'Het Waalse marshallplan slaat duidelijk aan', benadrukt Ernst & Young. In tegenstelling tot Wallonië, scoorden Vlaanderen en Brussel vorig jaar niet goed. Vlaanderen zag het aantal projecten zakken van 74 naar 64 en Brussel van 28 naar 25. Als Vlaanderen niet oplet, dreigt het ingehaald te worden door Wallonië.

Europa trok niet alleen minder investeringen aan, die leverden ook minder jobs op. Vorig jaar werden er een kleine 125.000 banen gecreëerd. Dat zijn er 24.000 banen minder dan in 2008. 'Europa blijft aantrekkelijk voor investeerders, maar enkel voor projecten die een beperkt aantal banen opleveren', besluit Ernst & Young. Ook in België werden vorig jaar minder jobs gecreëerd (3.357) in vergelijking met 2008 (3.406).

Waarom kiezen bedrijven voor België? Wegens de levenskwaliteit, de goede telecominfrastructuur, transport en logistiek, de competenties van de werknemers en het stabiel sociaal klimaat, blijkt uit de enquête van de consultant bij ruim 800 bedrijfsleiders. En wat moet prioritair veranderen? Minder belastingen, lagere arbeidskosten en een betere ondersteuning van de kmo's.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud