Belg betaalt huis meer uit eigen zak

©Hilz, Peter/Hollandse Hoogte

Het bedrag dat een Belg uit eigen zak betaalt bij de aankoop van een huis, is de jongste vijf jaar met 65 procent gestegen. Dat becijferde het hypotheekadviesbureau Immotheker.

In 2005 betaalde een Belg gemiddeld 59.647 euro uit eigen middelen. In de eerste helft van 2010 is dat bedrag gestegen tot 98.579 euro. In dezelfde periode stegen de huizenprijzen 40 procent tot gemiddeld 177.775 euro; het gemiddelde bedrag van een hypotheeklening steeg slechts 16 procent tot 126.471 euro.

Dat betekent dus dat het bedrag dat de koper met eigen middelen betaalt, ook in percentage van het aankoopbedrag groter is geworden. In 2005 dekte een hypotheeklening gemiddeld 65,5 procent van het aankoopbedrag, en werd 34,5 procent uit eigen middelen betaald. Dit jaar dekt de lening maar 56,2 procent van het aankoopbedrag meer, tegenover 43,8 procent uit eigen middelen.

Langer thuis

Volgens John Romain, de algemeen directeur van Immotheker, is het grotere bedrag dat kopers met eigen middelen kunnen betalen, op twee manieren te verklaren. ‘De belangrijkste verklaring is wellicht dat jongeren langer bij hun ouders blijven wonen. Ze geven niets uit aan huurgeld en kunnen dus meer geld opzij zetten om een huis te kopen. Een tweede factor is dat er meer schenkingen gebeuren door de ouders, want hun geld brengt toch niets meer op.’

Immotheker ging ook na of de stijging van de woningprijzen en de gedaalde huurprijzen het interessanter maken te huren in plaats van te kopen. Daarvoor voerde het bureau een simulatie uit waarbij een koppel een woning koopt van 215.000 euro, wat volgens Immotheker de referentieprijs is voor een woning van goede kwaliteit die volledig is afgewerkt. Het koppel leent het volledige bedrag met een vaste rente op dertig jaar. Tegenwoordig heeft 30 procent van de woonkredieten een looptijd van dertig jaar.

Immotheker vergelijkt met een koppel dat hetzelfde huis huurt voor aanvankelijk 715 euro per maand. De simulatie houdt rekening met alle mogelijke kosten, fiscale voordelen en indexeringen.

Het besluit is dat kopen nog altijd voordeliger is dan huren. Als je rekening houdt met een gemiddelde waardestijging van de woning van 5 procent per jaar, levert de aankoop ruim 859.000 euro vermogensaangroei meer op dan bij een huurformule. Als de woningprijzen per jaar gemiddeld slechts 3 procent stijgen, hebben de kopers nog altijd ruim 300.000 euro meer dan de huurders.

Als de kopers een deel van de woning met eigen middelen financieren, is kopen nog interessanter dan huren, voegt Romain eraan toe. De simulatie bewijst volgens Romain ook dat een woning nog steeds betaalbaar is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect