Peter Praet eerste Belg in ECB-directie

Peter Praet (foto: Saskia Vanderstichele)

Peter Praet, directeur bij de Nationale Bank, wordt unaniem voorgedragen als directeur bij de Europese Centrale Bank. Dat vernam De Tijd. Praet wordt de eerste Belg in de ECB-directie.

De 17 ministers van Financiën van de eurozone hebben maandagnamiddag unaniem beslist dat de Belg Peter Praet wordt voorgedragen om lid te worden van het directiecomité van de ECB. De formele aanstelling gebeurt door de premiers en presidenten van de eurolanden over enkele weken.

Als de benoeming van Praet achter de rug is, volgt hij op 1 juni officieel de Oostenrijkse directeur Gertrude Tumpel-Gugerell op.

De benoeming van de Belg stond in de sterren geschreven. Bij de informele hoorzitting in het Europees Parlement had hij een veel betere indruk nagelaten dan zijn belangrijkste concurrente voor de topfunctie, de Slowaakse Elena Kohutikova. Zowel het Europees Parlement als de Europese Centrale Bank (ECB) had laten doorschemeren onze landgenoot te steunen.

Samen met de andere directeurs en bestuurders wordt de 62-jarige Praet verantwoordelijk voor het monetair beleid in de 17 landen van de eurozone.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content