Advertentie
Advertentie

Portugal gaat 'twee recessiejaren' tegemoet

De Portugese minister van Financiën, Fernando Teixeira dos Santos, tijdens een persconferentie (Foto Reuters)

De forse besparingen die worden opgelegd in het kader van de noodhulp van de Europese Unie en het IMF, zullen Portugal twee jaren van recessie opleveren. Dat verklaarde de Portugese minister van Financiën, Fernando Teixeira dos Santos, donderdag.

Het hulpprogramma aan Portugal voorziet de komende drie jaar 78 miljard euro aan financiële steun, maar koppelt daaraan strenge begrotingsvoorwaarden. Hierdoor zal het bbp in 2011 en 2012 telkens met ongeveer 2 procent krimpen; pas in 2013 zou er weer groei zijn, dankzij de export. De Portugese economie groeide vorig jaar met 1,4 procent na in 2009 te zijn gekrompen onder invloed van de wereldwijde financieel-economische crisis.

Minister Teixeira dos Santos stipte aan dat de werkloosheid de komende jaren zal stijgen om in 2013 een piek van 13 procent te bereiken. Daarna zou de toestand verbeteren.

De Europese Commissie en het IMF waarschuwden donderdag dat de Portugese noodhulp van het land en zijn bevolking ‘grootschalige inspanningen’ zal vergen. Zij pleitten bij de regering bij de besparingsmaatregelen rekening te houden met de zwakste groepen in de samenleving en ze op een sociaal evenwichtige manier door te voeren.

Tot de maatregelen die zijn voorzien, behoren een verlaging van de pensioenen van meer dan 1.500 euro, lagere uitgaven voor gezondheidszorg, een verhoging van de btw op sommige producten, een beperking van de werkloosheidsuitkeringen en hervormingen van de arbeidsmarkt.

De centrum-rechtse oppositie verbond er zich donderdag toe de doelstellingen te respecteren van het noodplan dat de ontslagnemende socialistische regering met de EU en het IMF hebben onderhandeld.

Banken

Volgens Antonio de Sousa, de voorzitter van de Portugese bankenvereniging, is het weinig waarschijnlijk dat de Portugese banken geld zullen nodig hebben van het noodhulppakket van 78 miljard euro dat de Europese Unie en het IMF hebben toegezegd. Op een persconferentie in Lissabon zei hij te verwachten dat de banken aan de nieuwe, hogere kapitaaleisen zullen voldoen via schuldafbouw, de verkoop van activa en kapitaalverhogingen.

In het noodplan is voorzien dat de Portugese banken tot 12 miljard euro kunnen opvragen om hun kapitaal te versterken. Tegen eind dit jaar moet hun Core Tier 1-kapitaalratio ten minste 9 procent bedragen en tegen 2012 minstens 10 procent. Volgens De Sousa moet zeker de 9 procent makkelijk haalbaar zijn, aangezien diverse banken nu al een ratio van 8 à 9 procent halen.

In tegenstelling tot Griekenland liggen de Portugese banken niet aan de basis van de financiële problemen van de overheid, maar gaandeweg kregen ze geen toegang meer tot de interbankenkredietmarkt, zodat ze voor hun financiering rechtstreeks moesten aankloppen bij de ECB.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud