Advertentie
Advertentie

S&P verlaagt ratingprognose Italië

Het ratingbureau Standard & Poor’s (S&P) heeft zaterdag zijn ratingvooruitzicht voor Italië verlaagd van ‘stabiel’ naar ‘negatief’, en jaagt daarmee de vrees voor een verdere uitbrieding van de schuldencrisis in Europa aan.

Het agentschap is niet te spreken over de lage economische groei en vraagt zich steeds meer af of Rome in staat zal zijn genoeg hervormingen door te voeren om de torenhoge staatsschuld te reduceren. De vooruitzichtverlaging voor Italië verhoogt de vrees dat de kredietcrises in Griekenland en Portugal zullen overslaan naar de op twee na grootste economie van de euro-zone.

Zwak

‘De huidige groeivooruitzichten voor Italië zijn zwak en de politieke wil om hervormingen door te voeren die de productiviteit zouden kunnen stimuleren, lijkt af te zwakken’, klaagt S&P in de motivering die het zaterdag bij zijn outlook-verandering publiceerde. Volgens het kredietagentschap worden noodzakelijke hervormingen in Italië gehypothekeerd door de zwakheid van zittend premier Silvio Berlusconi en de onenigheid in zijn centrum-rechtse coalitieregering. ‘Daardoor vrezen we dat de vooruitzichten om de staatsschuld terug te dringen is gedaald’, klinkt het.

Traag

De Italiaanse economie herstelt maar traag van de zwaarste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Terwijl de twee andere grote economieën van de Eurozone, Duitsland en Frankrijk, in het eerste kwartaal stevige BBP-groeicijfers publiceerde, trappelt Italië ter plaatse met een uiterst povere economische groei van 0,1 procent. Zelfs Griekenland deed het met 0,8 procent groei beter.

Ratingverlaging

Het ‘negatieve’ vooruitzicht voor Italië betekent dat S&P uitgaat van een kans van één op drie dat het de rating van Italië in de komende twee jaar zal verlagen. Het kredietagentschap hanteert nu nog een rating van A+ voor de schuld op lange termijn en A-1 voor de kortetermijnschuld.

Pessimisitisch

S&P is traditioneel met afstand het meest pessimistische van de drie toonaangevende ratingbureau over Italië. Moody’s en Fitch hanteren voor de Italiaanse staatsschuld een waardering die respectievelijk twee en één punt hoger is dan die van S&P.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud