Advertentie

Vertrouwen huizenbouwers VS krijgt knauw

Het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers is in juli harder gedaald dan verwacht, blijkt maandag uit gegevens van de National Association of Home Builders (NAHB). Hun vertrouwen klokte af op het laagste peil in dik 15 maanden.

De NAHB-huizenindex kwam in juli uit op 14, terwijl de index voor juni is bijgesteld naar 16 terwijl eerder een waarde van 17 werd vermeld. Vooraf geraadpleegde economen hadden gerekend op een index score van 16.

Het nieuws is een zoveelste signaal dat de Amerikaanse huizenmarkt het einde van de bijzondere belastingsvoordelen maar moeilijk verteert. Die liepen eind april af. Washington zette ze twee jaar geleden op het getouw om de geplaagde huizenmarkt aan te zwengelen.

In mei bleek nog dat de verkopen van nieuwe woningen met 30 procent kelderden nadat de maatregelen afliepen. Dat laat vermoeden dat de steunmaatregelen de huizenmarkt kunstmatig op de been hielden.

Tempo

'De pauze in de verkopen volgend op de aflopende belastingskredieten houdt langer aan dan verwacht als gevolg van het trage hersteltempo in de rest van de economie', reageert David Crowe van NAHB.

Toch verwacht hij dat de verkopen dit jaar met tien procent gaan stijgen. Hij wijst onder meer op de lage hypotheekrente en huizenprijzen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud