Woning vorig jaar 3,8 procent duurder

©Jerry De Brie

Een woning met drie slaapkamers werd vorig jaar voor gemiddeld 211.115 euro verkocht. Dat is 3,8 procent meer dan in 2009. Dat blijkt uit de analyse van de data van de 118 vastgoedmakelaars van ERA.

Vorige week liet ING weten dat de stijging vorig jaar 4,5 procent bedroeg. Vastgoedmakelaar Trevi houdt het bij een stijging van 3,9 procent. In 2009 was er nog een daling met 0,5 procent.

ERA stelt dat de Belgische huizenmarkt weinig hinder ondervond van de economische ontwikkelingen. Het aantal verkochte woningen bleef stabiel, net als het soort huizen dat werd verkocht. De dure woningen hadden 'veel minder' succes. De 'gemiddelde' huizen van 150.000 à 250.000 euro, daarentegen, werden vlot verkocht.

De woningen met een kleine tuin waren in trek. Die met een grote lochting niet, 'omdat het onderhoud te veel tijd kost'.

Volgens ERA werd de markt realistischer. 'Tot 2009 vroegen de verkopers vaak belachlijk hoge prijzen voor hun woning. Nu kunnen we hen gemakkelijker overtuigen dat ze hun prijzen echt niet te hoog mogen zetten willen ze hun woning vlot verkopen', zegt Iain Cook, de algemeen directeur van ERA.

Voor een appartement met twee slaapkamers steeg de gemiddelde verkoopprijs met 2,8 procent tot 170.464 euro. De belangstelling voor appartementen trok flink aan: ERA registreerde 5.500 zoekers, 2.000 of 57 procent meer dan in 2009.

De woningen werden vorig jaar iets sneller verkocht dan in 2009: na 104 in plaats van 114 dagen. 'Woningen die van in het begin correct geprijsd zijn, worden snel verkocht', stelt Cook.

Vooruitzichten

ERA ziet een stabiele markt, zowel op het vlak van vraag, aanbod als financiering. Het netwerk van makelaars maakt zich wel zorgen over de oplopende rente. 'Als de rente stijgt, komt er een verschuiving in de vraag van het hogere segment naar de kleinere woningen', besluit Cook.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect