Advertentie

Eurozone onderzoekt inkoop Griekse schuld

Jean-Claude Juncker (l.), het 'politieke hoofd' van de eurozone, in overleg met de monetaire chef Jean-Claude Trichet (foto: AFP)

De ministers van Financiën van de eurozone nemen extra tijd om een tweede reddingsplan voor Griekenland op te stellen. Ook de optie van een terugkoop van Griekse schulden, via het bestaande Europese noodfonds EFSF, ligt op tafel. Of de lauwe verklaring, die maandagavond laat na meer dan acht uur vergaderen werd vrijgegeven, de financiële markten zal geruststellen, is zeer de vraag.

Volgens de Nederlandse minister van Financiën, Jan-Kees De Jager, heeft het overleg het 'spagaat' dat de eurogroep de voorbije weken blokkeerde, opgeheven. Die tegenstelling lag in de eis dat er een bijdrage moest zijn van de privé-obligatiehouders aan het tweede Griekse reddingsplan en de wetenschap dat de ratingbureaus die deelname als een (gedeeltelijke) wanbetaling zouden zien.

In de verklaring van de eurogroep stellen de ministers nu een resem bijkomende maatregelen in het vooruitzicht. Maatregelen die 'binnenkort' zullen worden genomen.

Over een concrete timing wou maandagnacht niemand zich uitspreken. Een definitief plan voor Griekenland komt er maar in september. Maar wellicht nog deze maand volgt een nieuwe vergadering van de eurogroep.

Terugkoop en swaps

De maatregelen die overwogen worden, zijn onder meer een flexibeler Europees noodfonds, een verdere renteverlaging en een verlenging van de looptijd van leningen.

Volgens Eurogroep-voorzitter Jean-Claude Juncker wordt momenteel geen enkele optie uitgesloten. Een veelgehoorde mogelijkheid is die van een terugkoop van schulden op de secundaire markten, via het Europees noodfonds EFSF.

Ook de door de Duitsers gewenste swap van Griekse schulden in nieuw schuldpapier, al dan niet door het EFSF gegaradeerd, ligt op tafel. Duidelijk is alleszins dat de druk om meer Europese oplossingen uit te werken, resultaten begint af te werpen.

Italië

We zullen alles doen om de financiële stabiliteit in de eurozone te vrijwaren.

Eurogroep

Ook de penibele situatie van Italië kreeg veel aandacht. Italië zit in het vizier van de markten sinds vrijdag, nadat premier Silvio Berlusconi zijn minister van Financiën, Giulio Tremonti, publiek aanviel. Toch bevat de verklaring van de eurogroep nauwelijks een verwijzing naar de marktturbulentie, behalve in de openingszin. Daar onderstrepen de politici hun 'absolute engagement om de financiële stabiliteit in de eurozone te vrijwaren'.

Michel Barnier, het Europees Commissielid voor Financiële Diensten, zei dinsdag dat Italië een solide economie is die haar schulden kan terugbetalen. 'Iedereen moet het hoofd koel houden', zei Barnier in een gesprek met een Franse radiozender.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud