G8 steunt kandidatuur Lagarde

De Franse minister van Fiannciën Christine Lagarde krijgt nu de steun van alle G8-leden voor haar kandidatuur als hoofd van het IMF. Dat liet de Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppe zich ontvallen op Canal+.

De afgelopen week vergaderde de G8 in het Franse Deauville. Volgens Juppe kon Lagarde daar op de steun rekenen van alle leden, plus de voorzitter van de Europese Commissie Barroso en de president van de Europese Raad Herman Van Rompuy.

Lagarde vliegt vandaag naar Brazilië om steun te zoeken bij de opkomende landen.

Christine Lagarde bevestigde vandaag overigens dat ze op post blijft als minister als haar kandidatuur als voorzitter van het IMF op niets zou uitdraaien. ‘Tijdens de consultaties die ik had met president Sarkozy en eerste minister François Fillon bestond daar geen twijfel over’, verklaarde Lagarde. Als haar kandidatuur bij het IMF wel weerhouden wordt, moet ze wel haar ministerpost neerleggen. ‘De taken van directeur-generaal bij het IMF zijn simpelweg niet verenigbaar met een nationale functie. We vertegenwoordigen een internationale instelling met 187 leden-lidstaten.’

Christine Lagarde is sinds juni 2007 de Franse minister van Economie en Financiën. Woensdag heeft ze zich offcieel kandidaat gesteld als opvolger van Dominique Strauss-Kahn, de Fransnam die ontslagnemend is sinds hij werd beschuldigd van poging tot aanranding van een kamermeisje in een otel in New York.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect