Griekenland stap(je) dichter bij overleven

De (eerste kleine) buit is binnen voor de Griekse premier George Papandreou (rechts) en zijn minister van Financiën Evangelos Venizelos. Na de stemming schudden ze elkaar de hand. (foto: afp)

Het Griekse parlement heeft zijn vertrouwen gegeven aan de herschikte regering van premier George Papandreou. Het is de eerste cruciale stap om alsnog het faillissement van het land te vermijden. Dinsdag is de volgende belangrijke afspraak met Griekenland. Dan stemt het parlement over de besparings- en privatiseringsplannen van 78 miljard euro. Die zijn nodig om de noodhulp van Europa veilig te stellen.

Papandreou haalde het in het 300 leden tellende parlement met een krappe meerderheid: 155 stemden voor zijn regering, 143 tegen. Dat betekent dat Papandreou de volledige steun kreeg van zijn eigen socialistische partij Pasok. Vooraf was er in de partij veel weerstand tegen de plannen van de premier. Dissidenten konden de stemming doen mislukken, maar dat gebeurde dus niet. Alle aanwezige leden van de oppositie stemden tegen.

Om de weerstand in Pasok en de oppositie te counteren, herschikte Papandreou vorige week zijn regering en zette de minister van Financiën, George Papaconstantinou, de architect van de besparingsplannen, aan de kant en verving hem door Evangelos Venizelos.

De steun van het parlement is de eerste voorwaarde om een nieuwe noodlening van Europa te krijgen. Zonder brede steun voor de besparingen, geen geld. Als Griekenland in juli de broodnodige miljarden niet krijgt, kan het zijn schuldeisers niet langer betalen en stevent het land af op een wanbetaling of faillissement.

Kogel

Volgende week dinsdag luidt het uur van de waarheid. Dan wordt gedebatteerd over de bijkomende besparingen die Griekenland wil doorvoeren.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Steven Vanackere, waarschuwde woensdag in 'De ochtend' dat de kogel nog niet helemaal door de kerk is. De 'heel belangrijke stemming' over de eigenlijke inhoud van het besparingsplan - 28 miljard euro aan besparingen en 50 miljard euro aan privatiseringen - volgt nog. Ook minister van Financiën Didier Reynders benadrukt het belang van de stemming over het saneringsplan.

De vraag is voorts of Papandreou na het parlement ook de Griekse bevolking achter zich kan scharen. De Grieken betogen al weken tegen de zware besparingen omdat ze zich niet verantwoordelijk achten voor het financiële drama.

Vrijwillig

Door de vrees voor een wanbetaling steeg de Griekse obligatierente op twee jaar tot meer dan 25 procent. Europa zoekt naar een manier om alsnog een faillissement te vermijden. Er wordt gewerkt aan een 'vrijwillige' verlenging van de schulden door de obligatiehouders, met name de banken en de pensioen- en de investeringsfondsen.

Maar de kredietbeoordelaar S&P maakt zich daar geen illusies over. 'De ervaring leert me dat een schuldherstructurering van een land met een CCC-rating zoals Griekenland niet vrijwillig neigt te zijn', zei S&P-analist Moritz Kraemer in een gesprek met Die Welt.

Griekenland kreeg vorig jaar voor 110 miljard euro zachte leningen toegezegd om dringende financieringsnoden te dekken. De Europese Unie en het IMF werken nu aan een tweede reddingsplan, zodat Griekenland zich de volgende jaren kan herfinancieren. Als de Griekse regering erin slaagt verder te besparen én een akkoord bereikt over privatiseringen, komt 12 miljard euro ter beschikking waarmee Griekenland het weer een maand of drie kan uitzingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud