Merkel wil strenger stabiliteitspact

Bondskanselier Angela Merkel met haar minister van Financiën Wolfgang Schäuble - Foto EPA

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil streng kunnen optreden tegen eurolanden die hun begroting niet onder controle kunnen houden. Dat blijkt uit een intern document dat door de Duitse regering werd uitgewerkt als reactie tegen de aanhoudende verzwakking van de Europese eenheidsmunt.

(tijd) - Het document in kwestie belandde op de redactie van het Handelsblatt. Het moet dienen als leidraad bij de onderhandelingen met de staats- en regeringsleiders van de eurozone, die in de komende weken van start gaan. De nota werd uitgewerkt door Merkel en haar ministers van Financiën en Economie. Het behelst een grondige herziening van het stabiliteitspact.

Concreet wil Duitsland dat landen die met hun begroting buiten de lijntjes kleuren, streng gestraft kunnen worden. Dat zou gebeuren door middel van het ontzeggen van stemrechten en toegang tot Europese financiering. Merkel wil ten allen prijze vermijden dat een begrotings- en schuldcrisis zoals in Griekenland zich herhaalt. 'De aanvallen van de financiële markten hebben een grote zwakheid in de eurozone blootgelegd', klinkt het.

Om te vermijden dat het tot sancties moet komen, wil Duitsland dat de eurozone strenger gaat toezien op het begrotingswerk van de lidstaten. Merkel ziet daarin een rol voor ofwel de ECB, ofwel een nog in het leven te roepen onafhankelijk onderzoeksinstituut. Landen die niet aan de Europese begrotingsregels voldoen, zouden eerst Europees geld ontzegd worden. Indien ze zelfs dan hun financiën niet onder controle krijgen, zouden ze hun stemrecht in de Europese Raad gedurende een jaar verliezen. De ultieme sanctie zou de facto neerkomen op het plaatsen van het land onder curatele van de Europese Commissie.

Duitsland stuurt minister van Financiën Wolfgang Schäuble erop uit. Die wil de voorstellen vrijdag voorleggen aan een werkgroep onder leiding van de permanente voorzitter van de Europese raad, Herman Van Rompuy.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content