Advertentie
Advertentie

Hogere spilkoers voor yuan maar munt zakt

Foto AFP

China heeft dinsdag een hogere spilkoers voor de yuan vastgelegd. Daarmee lijkt het land zijn belofte hard te maken om een soepeler wisselkoersbeleid te hanteren. Maar de yuan verzwakt wel tegenover de dollar. Er is sprake dat Chinese banken onder druk van de Centrale Bank enorme hoeveelheden dollars aan het kopen zijn.

De Chinese centrale bank heeft dinsdagochtend een nieuwe spilkoers van 6,7980 yuan voor 1 dollar gezet, tegen 6,8275 maandag. Dat komt neer op een stijging van 0,43 procent. De nieuwe spilkoers verschilt echter amper van de slotkoers van maandag (6,7969).

De spilkoers is de koers waarrond de yuan dagelijks met plus of min een half procent mag bewegen tegenover de dollar. Deze spilkoers wordt in principe gebaseerd op het marktgemiddelde van de voorgaande dag, maar uiteindelijk is het de centrale bank die erover beslist.

Tijdens het voorbije weekend maakte China zijn voornemen bekend het wisselkoerssysteem van de yuan te versoepelen, waarbij grote schokken zouden vermeden worden. 'China heeft zijn woorden nu kracht bijgezet met daden en president Hu zal in Toronto arriveren met het tastbaar bewijs dat het het land menens is met de wisselkoersversoepeling', zei Brian Jackson van Royal Bank of Canada aan AFP.

In het weekend van 26 en 27 juni vindt in Toronto een top van de G20 plaats. Heel wat analisten waren van mening dat de uitspraken van de Chinese centrale bank bedoeld waren om de gemoederen te bedaren. Onder meer de Verenigde Staten dringen al geruime tijd aan dat China zijn munt zou laten stijgen, omdat de lage yuan-koers de Chinese bedrijven een exportvoordeel bezorgt.

Dinsdagmorgen verzwakt de yuan weer tegenover de dollar. Dat wordt toegeschreven aan een sterke vraag naar de Amerikaanse munt vanwege Chinese banken. Volgens Dow Jones werden de Chinese banken hiertoe mogelijk aangezet door de centrale bank, om aan te tonen dat een soepelere wisselkoers in beide richtingen geldt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud