Huckabee geen kandidaat-president VS

Mike Huckabee deed in 2008 nog een gooi naar de Republikeinse nominatie voor het presidentschap.

Mediapersoonlijkheid Mike Huckabee stapt tegen alle verwachtingen in niet in de race voor de Republikeinse nominatie voor het Amerikaanse presidentschap. Dat maakte hij zaterdag bekend. Het wegvallen van Huckabee kan evenwel de weg banen voor nieuwe Republikeinse kandidaturen om de huidige president, Democraat Barack Obama, op te volgen.

De voormalige baptistische prediker en ex-gouverneur van Arkansas, Mike Huckabee, heeft besloten niet in de strijd te stappen voor de Republikeinse nominatie voor het Amerikaanse presidentschap. Dat maakt hij zaterdagavond bekend aan het einde van zijn programma op nieuwszender Fox.
'Alle factoren zeggen 'gaan', maar mijn, hart zegt nee', verklaarde Huckabee.

Door het wegvallen van Huckabee blijft de spoeling van aspirant-presidenten bij de GOP ('Grand Old Party') voorlopig dun. Belangrijke kanshebbers zijn op dit ogenblik Tim Pawlenty, Mitt Romney en Ron Paul.

Vermoedelijk volgen er wel nog enkele andere belangrijke kandidaturen. Zo zouden ook de gouverneur van Indiana, Mitch Daniels, en voormalig gouverneur van Alaska Sarah Palin hun voorbereidingen treffen. Palin was bij de vorige strijd om het presidentschap nog running mate van John McCain. Ook Jon Huntsman, voormalig gouverneur van Utah en tot voor kort Amerikaans ambassadeur in China, zou overwegen om in de race te stappen.

Verder zijn er ook nog de mogelijke kandidaturen van John Bolton (voormalige ambassadeur bij de Verenigde Naties) en Tea Party-darling Michele Bachmann. Beiden hadden eerder al laten verstaan dat de kans dat ze zouden deelnemen aan de race voor de Republikeinse nominatie hoger lag als Huckabee zich zou onthouden.

Al deze (toekomstige) kandidaten zullen nu hun uiterste best doen om het sociaal-conservatieve en economisch liberale kiespubliek van Huckabee in te palmen. Huckabee deed het in de polls zeer goed in de staten Iowa en en South Carolina, die beide vroeg aan bod komen in de stembusslag voor de Republikeinse partijnominatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect